Elon Musk și rachetele spre Marte. Cum au explodat câteva milioane de dolari în 6 minute

Elon Musk și rachetele spre Marte. Cum au explodat câteva milioane de dolari în 6 minute
După ce zilele trecute evenimentul a fost amânat în ultimul moment, aseară lansarea prototipului de rachetă Starship SN8 a fost în sfârșit efectuată. Cei peste 100 de mii de internauți care priveau în direct evenimentul pe internet au avut parte de spectacol, căci racheta a explodat la aterizare, transformandu-se într-o bila uriașă de foc.

Elon Musk este mai hotărât că oricând să revoluționeze planeta. În urmă cu un an Musk a dezvăluit prototipul Starship, o rachetă menită să faciliteze misiunile interplanetare. Astfel, până în anul 2026, oamenii ar putea să călătorească spre Marte contra unui bilet care ar putea costa în jur de 500.000 de dolari, conform estimărilor. Odată ajunși acolo, pasagerii ar urma să populeze planeta. 

Presa internațională vorbește de aproximativ 1 milion de oameni care ar putea să locuiască pe Marte începând cu 2026, astfel creându-se și locuri de muncă și o nouă șansă de colonizare a altei planete pentru omenire. 

Racheta a explodat la aterizare

Starship SN8, o rachetă ce atinge înălţimea de 120 de metri atunci când este completată cu prima treaptă a acestui lansator greu, a fost concepută pentru a transporta un echipaj de oameni şi o încărcătură de 100 de tone până pe Lună şi pe planeta Marte. Aceasta a decolat de la baza de lansare pe care SpaceX o deţine în Boca Chica (Texas) şi a urcat până la 12 kilometri înălţime propulsată de trei motoare Raptor înainte de a reveni la punctul de pornire, unde trebuia să aterizeze. La revenirea pe sol racheta a explodat. Cu toate acestea, Musk este mulțumit de testul care a durat 6 minute și jumătate și a transmis pe Twitter că operațiunea a fost un succes: “Marte, pregătește-te, venim!”.

De asemenea, el a susținut că în timpul coborârii „presiunea în rezervorul de combustibil al rachetei era scăzută”, ceea ce a provocat ca „viteza de aterizare să fie foarte mare”. A mai precizat că SpaceX a obţinut „întreaga informaţie necesară” din acest test de probă, care viza atingerea unei altitudini de 12.500 metri, cu ajutorul a trei noi motoare Raptor dezvoltate de SpaceX. 

Costuri fabuloase pentru prototipul ce va duce oamenii pe Marte

Nu se știe care sunt costurile exacte ale acestui test care s-a încheiat cu o explozie de proporții aseară, însă, conform unor declarații anterioare, odată finalizată racheta, costurile de producție s-ar ridica la peste 60 de milioane de dolari. În ceea ce privește lansarea, va costa în jur de 2 milioane de dolari pentru ca Spaceship să plece de la sol, iar din această sumă 900.000 de dolari va fi combustibilul. În condițiile date, nu putem decât să speculam că suma totală “explodată” de Musk aseară în cadrul testului se ridică la peste 10 milioane de dolari. 

Prototipul Starship SN8, aseară inainte de lansare / Sursa foto: Facebook

Vehiculul Starship a fost criticat pentru că nu a protejat în mod adecvat astronauții de radiațiile ionizante în misiunile de pe Marte.  Musk a declarat că crede că tranzitul spre Marte va fi prea scurt pentru a produce un risc crescut de a dezvolta cancer, spunând că „nu este mare scofală”. Astfel, creșterea riscului general de a dezvoltat cancer s-ar mari cu aproximativ 5% față de cifra normală, dar chiar și acest procent poate fi micșorat semnificativ dacă se iau măsuri simple de protecție. 

 

Cum arată și cu ce se ocupă mama lui Elon Musk la 72 de ani. E de-a dreptul uimitoare!

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp