Flacoane cu virusul variolei, descoperite într-un laborator. Pericol de moarte!

Flacoane cu virusul variolei, descoperite într-un laborator. Pericol de moarte!
FBI a intervenit de urgență și investighează apariția unor fiole cu virusul variolei, într-un laborator. Variola este singura boală infecțioasă eradicată de pe planetă.

Mai multe flacoane cu virusul variolei au fost descoperite într-un laborator de cercetare al Merck. Ele au fost găsite de un laborant care curăța congelatorul unei unități de cercetare din statul american Pennsylvania, anunță Live Science. Acesta a descoperit eprubetele sigilate, etichetate, toate cu „variolă”.

FBI și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au declanșat o investigație. Cum arătam, variola e singura boală infecțioasă eradicată de pe Pământ. Doar două laboratoare din lume pot păstra legal mostre ale virusului mortal. Unul dintre acestea e chiar laboratorul CDC din Atlanta, capitala statului Georgia, iar celălalt e un laborator de cercetare a armelor biologice din Rusia, rămas activ din perioada Războiului Rece.

Câte fiole cu variolă au fost găsite în congelator

Potrivit unei alerte trimise Departamentului pentru Securitate Internă din SUA marți, 16 noiembrie, laborantul american a descoperit într-o unitate de cercetare a companiei farmaceutice Merck nu mai puțin de 15 fiole, 5 dintre acestea fiind etichetate „variolă” și 10 „vaccinia” (virusul folosit în vaccinurile pentru variolă)”. Autoritățile americane au intrat imediat în stare de alertă. Ele au precizat că, momentan, nu există niciun pericol.

„Nu există niciun semn că vreo persoană ar fi fost expusă numărului mic de fiole înghețate, a declarat CDC într-un comunicat remis jurnaliștilor de la Yahoo News, care au dezvăluit în premieră informația. Laborantul care a descoperit fiolele purta mănuși și o mască de protecție. (…) CDC, partenerii săi și organele legii investighează acum problema”. De asemenea că CDC a preluat fiolele și le-a dus la un alt laborator pentru a fi testate.

Variola a fost eradicată în anii 1980

Variola este o boală extrem de contagioasă. Este cauzată de virusul cu același nume. Boala a fost considerată „una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute omenirii”. Ea a provocat milioane de decese. Campania de vaccinare. Care a dus la eradicarea sa, în anii 1980, a fost apreciată drept cea mai de succes campanie de vaccinare din lume, afirmă site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Variola rămâne singura boală infecțioasă care a fost eradicată de pe planetă. Ultimul caz de îmbolnăvire pe căi naturale a fost raportat în Somalia în 1977.

Potrivit CNN, nu este prima dată când fiole de variolă au fost descoperite într-un laborator de cercetare. Angajați ai Institutelor Naționale de Sănătate din SUA (NIH) au descoperit alte 6 fiole într-o cameră de depozitare nefolosită a unui laborator din statul Maryland.

Sursa foto: Pixabay