Flash. Cine a inventat gazul cu care au fost uciși oamenii în lagărele naziste

Flash. Cine a inventat gazul cu care au fost uciși oamenii în lagărele naziste
Milioane de oameni au murit în camerele de gazare din lagărele naziste. Cele mai multe victime au fost evrei. Culmea destinului este că cel care a inventat acest gaz era evreu și au fost ucise și rudele sale în camerele de gazare.

Fritz Haber a fost un cercetător eminent și a primit Premiul Nobel, în 1918, pentru descoperirile sale. Nu s-a gândit o clipă că munca lui va fi folosită pentru a ucide milioane de oameni.

Cine a inventat gazul cu care au fost uciși oamenii în lagărele naziste

Un cercetător eminent a contribuit fără să vrea la uciderea a milioane de oameni. Fritz Haber este omul din spatele ideii Zyklon B, gazul cu care au fost exterminați deținuții din lagărele de concentrare. Acesta a fost un evreu patriot, a cărui viață a fost distrusă după venirea naziștilor la putere. Aceștia s-au folosit de descoperirile sale pentru a ucide milioane de oameni, dintre care făceau parte și rudele sale.

Fritz Haber s-a născut în 1868 la Breslau, care și-a dorit să studieze chimia la Berlin, considerând că acest lucru îi va oferi o carieră fructuoasă. Una dintre descoperirile sale a răspuns la marea problemă provocată de acele vremuri, și anume hrana populației.

Culturile au avut nevoie de azot pentru a fi produse mai multe alimente. În 1909, Haber a descoperit o modalitate prin care putea fi preluat amoniacul pentru hrană din azot și hidrogen.

Fritz Haber este omul din spatele ideii Zyklon B, gazul cu care au fost exterminați deținuții din lagărele de concentrare

Voia ca oamenii să aibă mai multă hrană

Lucrând cu Carol Bosh, un inginer de la compania chimică BASF, cei doi au făcut posibilă crearea unor cantități uriașe de îngrășăminte. Însă acest proces a fost util și pentru militarii care fabricau explozivi.

Când a izbucnit Primul Război Mondial, Haber a început să facă diferite experimente cu clor gazos care ar fi putut scurta războiul. Primul atac care se folosea de metodele sale a avut loc la Ypres în 1915, Haber fiind promovat în funcția de căpitan în armata germană.

Odată cu creșterea sentimentului antisemit în Germania, Haber a fost nevoit să demisioneze. A murit în urma unui atac de cord în 1934. Cercetarea acestuia a fost folosită ulterior de către naziști pentru crearea gazului Zyklon B, care a fost folosit în numeroase lagăre de concentrare. Au fost uciși aproximativ 6 milioane de evrei. Acesta a fost un pesticid pe bază de cianură, care după ce lua contact cu apa sau căldura, se transforma în cianură de hidrogen. Sursa: evenimentulistoric.ro