Bob Dylan, cântărețul cu un Premiu Oscar și un Nobel

Bob Dylan, cântărețul cu un Premiu Oscar și un Nobel
De fapt, Bob Dylan nu mai este de mult doar cântăreț cu chitara în mână. Este compozitor și poet. Un artist cunoscut și apreciat pe toată planeta. Este singurul care a primit un Premiu Oscar, dar și un Premiu Nobel pentru Literatură.

Bob Dylan este o legendă a muzicii și una dintre cele mai importante personalității ale culturii moderne. Este în topul celor mai mari artiști ai tuturor timpurilor. O vreme a fost robul alcoolului și al drogurilor, dar a avut voință și s-a lepădat de aceste vicii.

Bob Dylan, cântărețul cu un Premiu Oscar și un Nobel

Bob Dylan a împlinit 80 de ani, pe 24 mai. A avut o viață demnă de un film, o carte sau de un cântec minunat. Cu de toată: dezamăgiri, faimă, aplauze, premii, alcool și droguri, iubiri și povești picante.

Aparițiile lui nu au fost doar pe scenă. El a regizat și a jucat în filmul „Renaldo and Clara” în care a apărut alături de Joan Baez și soția sa de atunci, Sara Dylan. A mai jucat în „Hearts of Fire„ și „Masked 7 Anonymous”.

Este în topul celor mai mari artiști ai tuturor timpurilor, premiat și medaliat de zeci de ori. În 2001, piesa „Things Have Changed”, pe coloana sonoră a filmului Wonder Boys, a primit Premiul Oscar pentru cea mai bună piesă originală. În 2016, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru crearea de noi expresii poetice în cadrul marii tradiții a cântecului american”.

Averea netă a lui Bob Dylan este estimată la 200 de milioane de dolari. Artistul este pe placul a milioane de oameni care au cumpărat peste 100 de milioane de albume. Majoritatea celor mai populare cântece ale sale au fost create în anii 1960, dar creațiile sale se vând la fel de bine și după șase decenii.

Albumul de debut al lui Bob Dylan a fost lansat în 1962, s-a vândut într-un număr de numai 5.000 de exemplare

Bob Dylan și-a vândut sufletul diavolului?

A cântat la chitară, pian, muzicuță și clape, muzică rock, folk, folk rock, blues. Bob Dylan este cunoscut pentru genul muzicii folk, însă, în liceu era înnebunit după starurile rock precum Elvis sau Little Richard.

Când albumul de debut al lui Bob Dylan a fost lansat în 1962, s-a vândut într-un număr de numai 5.000 de exemplare, ceea ce nu prevestea că va deveni noul star al Columbia Records.

Bob Dylan a fost întrebat de ce mai susține concerte, după ce a devenit faimos și bogat.  „Totul se întoarce la un lucru. Am negociat cu «el» cu mult timp în urmă și vreau să mă țin de el până la final”, a spus artistul. Când a fost din nou întrebat cine este acel „el”, Bob Dylan a râs. „Comandantul suprem al lumii, acela pe care nu-l putem vedea”.

A avut succes cu muzica ca formă de protest

Muzica ca formă de protest a fost una dintre preocupările din viața tânărului Bob Dylan. El a cântat la Marșul de la Washington (1963) și a scris multe piese despre figurile de culoare proeminente din viața Americii, precum Medgar Evars sau Rubin Hurricane Carter.

În 1966, Bob Dylan a avut un accident de motocicletă. Nu a fost niciodată spitalizat în urma incidentului, însă a dispărut din viața publică câțiva ani după accident. A făcut turnee în toată America, apoi în toată lumea. Din 1988, a fost pe drumuri aproape tot timpul, susținând peste 3000 de concerte în toată lumea. Viața scenică a lui Bob Dylan a fost supranumită „Turneul care nu se termină niciodată”. A cântat și la București, dar abia în 2010, apoi în 2014.

Alcoolul și drogurile, vicii care i-au măcinat mulți ani din viață

La începutul anilor 1990, Bob Dylan era alcoolic și vorbea despre dependența sa de heroină din anii anteriori. S-a tratat în 1994 și de atunci nu mai consumă nici una dintre aceste substanțe.

În 2012, Bob Dylan a primit Medal of Freedom din partea președintelui Barack Obama. Fostul președinte l-a premiat pentru puterea vocii sale și pentru felul în care a ales să o folosească.

Bob Dylan a împlinit 80 de ani, pe 24 mai
În 2012, Bob Dylan a primit Medal of Freedom din partea președintelui Barack Obama

Femeile din viața lui Bob Dylan

Joan Baez și Bob Dylan au avut o relație amoroasă ce a durat aproape doi ani

La începutul anilor 1960, Bob Dylan începea să lucreze alături de Joan Baez, una dintre cele mai remarcabile voci ale momentului și ale tuturor timpurilor.  Joan Baez era o cântăreață remarcabilă, dar și o activistă înrăită. Cei doi au avut și o relație amoroasă ce a durat aproape doi ani.

Prima soție a lui Dylan a fost Sarah Lowndes, cu care s-a căsătorit în 1965, a făcut patru copii și de care a divorțat în 1977. Ultimul dintre copii, Jakob a devenit solistul cunoscutei trupe rock, Wallflowers.

A doua soție a fost cântăreața Carolyn Dennis cu care a mai avut o fiică, dar atât căsnicia, cât și copilul se pare că au rămas secrete fanilor până în 2001. Cei doi divorțaseră însă în 1992. Sursa: bobdylan.com


Cum s-a schimbat viața celebrei cântărețe Adele după divorț. Schimbări radicale

Paul McCartney, apariție de senzație la 78 de ani. Cum s-a pozat cântărețul