Florile nu sunt doar pentru vaze. Învață cum să le mănânci!

Florile nu sunt doar pentru vaze. Învață cum să le mănânci!
Puneți flori în vaze, dar v-ați gândit să le și mâncați? De sute de ani maeștrii bucătari amestecă florile în felurile pe care le gătesc. Florile comestibile completează perfect o alimentaţie echilibrată, spun nutriționiștii. Iată câteva: trandafiri, flori de portocal, năsturel, panseluţe, violete, toporași, gălbenelele, zorele, crăițe, condurul doamnei, mușețel, flori de dovleac sau salcâm.

Supranumită Fata care gătește cu flori, arădeanca Romana Rista îi învață pe români să își ”înflorească” mâncărurile. Fie că face sosuri, garnituri sau prăjituri, tânăra apelează la flori. E celebră pentru bezelele cu levănțică și tartele dichisite cu flori proaspete care pot fi mâncate ca atare. Cu ajutorul ei, vă prezentăm câteva rețete aparte.

Mai toate florile sunt ideale în salate, sau ca decor pentru tarte. Panseluţele au aromă uşor mentolată. Conţin vitaminele A și C. Violetele pot da un plus salatelor, dar pot fi şi parte din deserturile raw. Atât florile cât și frunzele de năsturel au un gust piperat şi e bine să fie consumate negătite. Puteţi „arunca” petalele în salate.

Mușețelul poate fi pus în sosuri. Protejează pielea, calmează colicii, durerile de dinţi, este antiseptic şi relaxează. Călţunaşul sau Papucul (Condurul) doamnei e ideal în salate şi sucuri, conţine multă vitamina C, este un bun diuretic, expectorant şi antiscorbutic. Petalele sale au aromă picantă.

Florile albastre de limba-mielului au un miros şi aromă asemănătoare castravetelui, fiind ideale în salate. Zorelele se folosesc la mâncăruri gătite, schimbând uşor gustul sosurilor. Crăiţele au aromă de lămâie. Trifoiul de câmp este dulce la gust şi bogat în minerale. Gălbenelele, în cantitate mică, pot fi folosite ca substitut pentru şofran. Petalele lor galbene colorează sote-urile.

Alte flori comestibile sunt cele de măr, cireş, yucca, gura leului, lalea, floarea soarelui (petale), coriandru, albăstrele, busuioc, păpădie, levănțică, frezii, iasomie, nalbă, galdiole, liliac, floarea pasiunii, magnolie, garoafă.

Țineți cont însă că, pentru a le con suma, florile trebuie să provină din culturi bio. Evitați florile găsite pe marginea drumului, sunt pline de praf și nixe. Ideal ar fi să le găsiți în păduri și poieni.

Rețetă. Bezele cu levănțică

Albușurile, lăsate la temperatura camerei câteva minute, se bat cu zahăr adugat în ploaie, treptat (50g zahăr cristal la un albuș) și un praf de sare până ce bezeaua, de culoare sticloasă, stă ”bățoasă” pe lingură. Se amestecă un vârf de lingură de flori de levănțică la 3 albușuri.

Bezelele se formează cu dosul unei linguri, sau cu un poș, se pun în tava acoperită cu hârtie de copt, apoi se presară cu flori de levănțică și se coc o oră în cuptorul încins în prealabil la 110 grade C.

Rețetă. Flori de dovlecel în aluat cu bere

Se prepară un aluat subțire de clătite – din făină, ouă ( 3 linguri de făină la un ou), un strop de sare, mirodenii (cimbru, sumac) și bere cât e necesar pentru a asigura consistența fluidă a aluatului.

Florile de dovlecel se spală, li se înlătură codițele, pistilele și staminele. Într-o cratiță se încinge uleiul, apoi florile, tăvălite în aluatul gata preparat, se prăjesc. Se consumă calde, preferabil cu o salată de leurdă, telemea, petale de crăițe și albăstrele.

Sursa foto: Facebook / Fata care gătește cu flori, Carmen Nistor