Fosta șefă de protocol a Regelui Mihai a făcut 4 ani de pușcărie. Acum e milionară

Fosta șefă de protocol a Regelui Mihai a făcut 4 ani de pușcărie. Acum e milionară
Timp de 25 de ani a fost șefa de protocol a Regelui Mihai. O doamnă drăguță și elegantă care ne spunea ce mai face Majestatea Sa. Simina Mezincescu împlinește 93 de ani. La mulți ani și mult respect!

Doamna Simina Mezincescu, fosta șefă de protocol a Regelui Mihai, împlinește pe 4 noiembrie 93 de ani. A avut o viață teribilă, cu suișuri și coborâșuri. A făcut patru ani de pușcărie doar pentru că era prietenă cu filosoful Constantin Noica. ”Pe mine Dumnezeu m-a favorizat”, spunea Simina Mezincescu.

Fosta șefă de protocol a Regelui Mihai a făcut 4 ani de pușcărie

Simina Mezincescu împlinește 93 de ani, pe 4 noiembrie. Românii au cunoscut-o abia în 11990, când avea 64 de ani. Ne spunea ce mai face Regele Mihai. De altfel, în casa ei a stat prințesa Margareta la prima vizită în țară a perechii regale.

Cei mai mulți români nu știu povestea tristă a acestei doamne. A fost o femeie curajoasă și demnă. A fost campioană de curse automobile din România antebelică, dar și o dețintă politic. A stat în pușcărie între 1959 și 1963, din cauza prieteniei sale cu filosoful Constantin Noica.

În 1963, comuniștii au eliberat-o pe Simina Mezincescu și i-au restituit vila din strada Berthelot (în centrul Capitalei, lângă Sala Palatului). Cinci ani mai târziu, Simina Mezincescu părăsește legal România, în urma intervenției lui Henri Coandă, marele inventator român.

Doamna Simina Mezincescu, fosta șefă de protocol a Regelui Mihai, împlinește pe 4 noiembrie 93 de ani

Cine este Simina Mezincescu

”S-a născut în familia Caracaș, familie de aromâni, cu câteva generații de medici. Mama, Saṣa, era o Costa-Foru, familie care a dat primul rector al Universității din București, de asemenea neam de aromâni.

A fost campioană de curse de automobile din România interbelică. După arestarea tatălui în 1948, la 31 de ani este arestată în lotul Noica – Dinu Pillat și încarcerată între 1959 și 1963, la închisoarea din Miercurea Ciuc. A împărțit celula cu soția lui Ion Mihalache. După 1989, timp de 25 de ani este șefa de protocol al Casei Majestății Sale Regelui Mihai al României.

Dramaticele încercări trăite nu i-au alterat credința. Cu seninătate, acum câțiva ani, făcea o mărturisire.

«Pe mine Dumnezeu m-a favorizat. Dacă nu mi-a dat mari calități, nu mi-a dat nici mari defecte. Nu pot admite ideea de răzbunare sau de ură. Cu asta am un pașaport pentru fericire»”, scrie Marilena Rotaru, fostă realizatoare la TVR.

Simina Mezincescu este milionară

Întoarsă în România după 1989, ea o găzduiește pe prințesa Margareta în vila din strada Berthelot la prima vizită în țară a perechii regale (însoțită de cele două fete) din decembrie 1990. Atunci, Regele Mihai și Regina Ana au fost expulzați la ordinul președintelui Ion Iliescu.

Siminei Mezincescu i-a fost retrocedată o moșie la Popești-Leordeni, pe care a vândut-o în 2010 pentru suma de 12 milioane de euro.