Prima soție a lui Sean Connery, actrița australiană Diane Cilento, nu a putut scăpa niciodată de apelativul „prima doamnă James Bond”. Frumusețea blondă a fost renumită pentru sex-appeal-ul ei în filmele britanice  din anii 1950 și 60, dar apărând și în mai multe filme de la Hollywood. Cilento a fost căsătorită cu Connery din 1962 până în 1973, dar, în ciuda faptului că a fost nominalizată la Oscar cu zeci de ani înaintea lui, nu a ieșit niciodată din umbra celebrului actor.

După ce a divorțat de Diane Cilento, marele actor scoțian s-a căsătorit cu pictorița marocano-franceză Micheline Roquebrune, în 1975, și a rămas cu ea pentru tot restul vieții sale. Dar moartea lui Connery la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 90 de ani, care a jucat agentul serviciului secret britanic James Bond în șapte filme, și-a aruncat iubirile din trecut în lumina reflectoarelor.

„Nu am putut trăi restul vieții mele în umbra lui 007”

Cilento, care a murit în urmă cu nouă ani, a decis în jurul anului 1970 că trebuie să fie mai mult decât soția lui Connery, așa că și-a publicat autobiografia: „My Nine Lives”. Încet, încetase să mai fie Diane Cilento, tânăra și rece vedetă a filmelor britanice, și devenise soția idolului macho din lumea occidentală. „Nu am putut trăi restul vieții mele în umbra lui 007”, a scris ea în carte, conform Daily Mail.

Căsătoria cuplului fusese tumultuoasă și, potrivit lui Diane Cilento, a fost marcată de abuzuri fizice și mentale. Când s-au despărțit pentru prima dată în 1971, Connery a avut relații cu actrițele americane Jill St John, Lana Wood și Carole Mallory, precum și cu modelul polonez Magda Konopka. După ultima lor despărțire, Cilento a spus despre timpul petrecut cu Connery: „Tot dracul de Bond ne-a luat viața”.

Cilento a continuat să-și exprime frustrarea de a fi cunoscută cel mai bine pentru căsătoria ei cu Connery, în 2006, în timp ce promova autobiografia: „Toți vor să știe ce înseamnă să fii doamna James Bond, dar am avut o viață mult mai complicată și mai interesantă decât atât”.

Diane Cilento l-a acuzat pe Connery de abuz domestic

Cu toate acestea, Cilento a folosit „My Nine Lives” pentru a-l acuza pe Connery de violență domestică, susținând că odată a lovit-o atât de tare încât a căzut pe podea. Connery, care fusese citat în Playboy în 1965 spunând că ocazional să plesnești o femeie nu este „o mare problemă”, a răspuns spunând că acuzația este „o porcărie de c***”.

Cilento a susținut ulterior că Connery l-a exclus pe fiul lor, Jason, din testamentul său, lucru pe care fostul ei soț l-a negat vehement. „Nu am mai văzut-o pe femeie de 37 de ani și nu știe nimic despre mine sau despre viața mea de acum, a spus Connery în 2008. Diane nu poate trece peste despărțirea noastră și a trebuit deja să mă lupt cu acuzațiile ei că am fost violent față de ea. Acum minciunile par să devină și mai vicioase și, ceea ce este mai rău, ea îl trage pe fiul nostru în ea”.

Jason Connery, actor și regizor, a confirmat decesul tatălui său în Bahamas la sfârșit de săptămână, spunând că acesta a fost „într-o stare critică de ceva timp”. „O zi tristă pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit pe tatăl meu și o pierdere tristă pentru toți oamenii din întreaga lume care s-au bucurat de minunatul dar pe care l-a avut ca actor”, a spus el pentru BBC.

Nominalizată la Oscar cu decenii înaintea lui Connery

Diane Cilento s-a născut la Mooloolaba pe coasta Sunshine din Queensland și a crescut în Brisbane într-o familie medicală distinsă.

Tatăl ei, Sir Raphael Cilento, era specialist în medicină tropicală, iar mama ei a fost un renumit ginecolog, Lady Phyllis Cilento. E de menționat că Spitalul pentru copii Queensland, deschis în 2014, a fost inițial cunoscut sub numele de Lady Cilento Children’s Hospital înainte de a fi redenumit în circumstanțe care nu au fost niciodată explicate pe deplin.

În timp ce patru dintre frații săi vor deveni medici, tânăra Diane a decis să urmeze o carieră pe scenă și, după ce a fost expulzată de la școală, a petrecut timp la New York. S-a mutat în Marea Britanie la începutul anilor 1950, după ce a câștigat o bursă la Academia Regală de Artă Dramatică. Avea 17 ani și, după absolvire, a găsit rapid roluri în teatru, film și televiziune.

Primul rol principal al lui Cilento într-un film a fost alături de colegul australian Peter Finch în 1955 – „Passage Home”, în care a jucat rolul singurei femei pe o navă de marfă care naviga din America de Sud către Londra. În același an a provocat mai multe tensiuni sexuale în „The Woman for Joe”. În 1956, Cilento a fost nominalizată la Premiul Tony pentru cea mai bună actriță dramatică în rol secundar pentru rolul Helenei din Troia în „Tigrul” lui Jean Giraudoux.

În același an s-a căsătorit cu aristocratul italian Andrea Volpe. Cuplul a avut o fiică, Giovanna, și a divorțat în 1960. Cilento l-a cunoscut pe Connery în timpul unei producții de televiziune din 1957 a piesei lui Eugene O’Neill, „Anna Christie”, și s-au căsătorit în 1962, anul în care a acesta a apărut pentru prima dată în rolul James Bond.

A fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru interpretarea ei în rolul lui Molly Seagrim în „Tom Jones” în 1963. Era cu 25 de ani înainte ca Connery să câștige versiunea masculină a aceluiași premiu pentru „The Untouchables”. În ciuda ambivalenței sale față de cel mai faimos rol al soțului ei, Cilento l-a înlocuit pe co-starul Mie Hama într-o scenă de scufundări în filmul Bond din 1967, „You Only Live Twice”.

A avut roluri principale alături de Charlton Heston în „The Agony and the Ecstasy” (1965) și Paul Newman în westernul din 1967 „Hombre”, dar cariera ei nu a atins înălțimi mai mari. Ultimul mare film britanic al lui Cilento a fost „The Wicker Man”, în 1973, în care a jucat-o pe profesoara Miss Rose și s-a îndrăgostit de scenaristul filmului, Anthony Shaffer.

Shaffer, care a avut două fiice dintr-o căsătorie anterioară, a urmat-o pe Cilento înapoi în Queensland în 1975 și s-au căsătorit în 1985. Cilento și Shaffer s-au stabilit la Mossman în Far North Queensland, unde împreună au construit o casă numită „Castelul și teatrul în aer liber Karnak Playhouse” pentru a pune în scenă drama experimentală în pădurea tropicală.

Ea a realizat un ultim film în patria sa, „Băiatul care a avut totul”, în 1984, în care Cilento a interpretat-o ​​pe mama fiului ei din viața reală, Jason Connery. În autobiografia ei, Cilento a recunoscut: „Îl iubeam pe bătrânul Sean, încă îl iubesc. Uneori, când îl văd astăzi într-o emisiune de discuții, văd o trecătoare trecere în revistă a vechii mele iubiri în capul său sau o frază bine amintită, iar asta îmi face inima să se răstoarne”.

Diane Cilento a murit de cancer la Spitalul Cairns la 6 octombrie 2011, la vârsta de 79 de ani. Este înmormântată la cimitirul Highgate din Londra, lângă Shaffer.

Sursa foto: Instagram, Daily Mail

Ce gest uimitor a făcut Ed Sheeran pentru copiii cu dificultăți de învățare

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri