Frumusețea văzută și nevăzută stă în credință. Expoziție – eveniment

Frumusețea văzută și nevăzută stă în credință. Expoziție – eveniment
Galeria Romană deschide o nou expoziție din seria „Familii de artiști”.  Vernisajul va avea loc luni, 16 ianuarie, ora 19:00, fiind prezentate lucrări ale artiștilor Silvia Radu și Vasile Gorduz. În deschidere va lua cuvântul  Sever Voinescu, redactorul șef al publicației Dilema Veche. 

„Un interpret al dogmei, Sfântul Ioan Damaschinul, spunea despre îngeri că n-au nevoie să vorbească, să se audă între ei, pentru că se înțeleg și fără să treacă prin vama aceasta a cuvântului. Îngerii cu care ne înconjoară Silvia Radu au, într-adevăr, pregnanța lor, dincolo de convenite explicații sau de parafraze. Mai degrabă, suntem aduși aici sub regimul altei nevoi, altcum solidare: aceea de a fi împreună cu artista într-un fel de urgență sufletească. Silvia Radu nu pictează și nu sculptează niciodată după vreun flasc îndemn livresc. Lucrurile care se impun reprezentării sunt pentru ea indiscutabil necesare, de ordinul unei aprige constrângeri.

La rândul nostru, astfel se cade să-i urmăm demersul, cu o empatie nedezmințit ațintindu-i firmamentul lăuntric”, arată Dan Hăulică, președintele de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă.

„Vasile Gorduz vine dintr-o lume curată”

„Vasile Gorduz vine dintr-o lume curată, care nu mai există nici acolo de unde a venit, din Trifești. Lui i-a rămas în suflet toată aura unică a unei lumi perfecte unde totul se petrecea cu un rost, cu bucurii și tristeți. Totul mânat de legile pornite din altarul bisericii unde slujea un preot atotștiitor al învățăturii lăsate de Dumnezeu oamenilor.

Tata Mitea Nichita l-a urcat în căruța cu doi cai mâncători de jar și au ajuns, trecând prin focul bombardamentelor, în Bucureștiul anului 1944. Să lași „raiul” pentru un război continuu, asta a fost viața pentru Vasile Gorduz.

Ceea ce este minunat, „raiul” acesta care era numai al lui, l-a hrănit neîncetat. Vasile al nostru l-a păstrat strâns cu strășnicie în pumnii lui mici de copil rămas singur într-un loc străin și i-a dat drumul doar din când în când, ca să-și hrănească himerele grăbite sau cele cu pui, sau păsările lui obișnuite, obosite de zbor, odihnindu-se cu ciocul în țărână.

Purtătorul de miel se roagă cu rugăciunea lui, transhumanța îl obsedează, Victoria ce a însemnat neființa noastră, se aruncă în brațele lui Traian, Eminescu își dezleaga sandalele, ca Moise, pentru a păși pe pământul Maicii Domnului. Vasile Gorduz are un mare avantaj: poartă un nume mare, Vasile, nimeni nu i-l poate lua.

A trecut prin viață pur, nimic nu i-a alterat prospețimea gândului, frumusețea faptei, dragostea unică față de țara asta, unde el a venit pentru a-și uni cântul său unic, cu cel al altor mari iubitori de neam. Fericiți suntem toți, dacă putem să vedem de unde vine ceea ce ne-ar putea umple de fericire”, arăta Silvia Radu la inaugurarea statuii lui Mircea Eliade a artistului (27 martie 2010).

Expoziția va putea fi vizitată la Galeria Romană de luni până vineri între orele 10:00 – 18:00, precum și sâmbăta, între 10:00 – 15:00.

Recomandarile noastre