Simona Ionescu / Redactor Șef

Gallete cu pere și sos caramel

Gallete cu pere și sos caramel
O prăjitură cu aluat fraged și aromele iernii. Chiar dacă iarna, cel puțin calendaristic, s-a terminat.

Gallete cu pere și sos caramel poate fi un desert delicios și foarte rapid de preparat. Opțional, în loc să preparați aluatul fraged, îl puteți achiziționa de la magazin.

Ingrediente Gallete cu pere și sos caramel

Pentru aluat: 150 g făină, 120 g unt rece, ½ linguriță sare, 1 lingură zahăr, 1 ou

Pentru umplutură: 60 g unt, 1 baton vanilie, 60 g unt, 3 pere tari, sare, zahăr brun pentru presărare, 1 ou pentru uns

Pentru sos: 200 ml smântână dulce, ½ baton  vanilie, 100g zahăr, 4 linguri unt rece, 1 linguriță sare Guerande (flori de sare)

Mod de preparare

Facem un aluat fraged din ingrediente. E important ca untul să fie rece! Amestecăm cu robotul făina şi untul rece, apoi adăugăm ouăle, sarea şi zahărul. Dacă s-a format aluatul, îl scoatem pe o planşă dată cu făină şi-l frământăm cu mişcări rapide, apoi îl acoperim cu folie şi-l punem în frigider să se odihnească.

Între timp, topim 60 g de unt şi facem unt brun. Încingem untul la foc mediu, până când se închide la culoare şi va avea miros de alune. Îl luăm de pe foc şi adăugăm seminţele din batonul de vanilie. Scoatem aluatul din cuptor şi-l întindem pe planşa dată cu făină, până când obţinem o foaie de 2-3 mm grosime. Îl înfăşurăm pe sucitor şi-l aşezăm pe suprafaţa de copt.

Feliem subţire perele, apoi le punem în straturi pe aluatul întins astfel încât să lăsăm o margine liberă de circa 10 cm. Presărăm puţină sare şi zahăr brun peste fructe, apoi le stropim cu untul vanilat topit. În final, întoarcem marginile peste fructe, cu o lăţime de 5-6 cm. Ungem aluatul cu ou bătut cu apă, apoi coacem prăjitura la 190 de grade, timp de 40 de minute.

După ce o scoatem din cuptor, aşteptăm să se răcească un pic, apoi o feliem şi o servim. Pentru sos, încălzim smântâna într-o oală mică, adăugăm seminţele de vanilie şi le lăsăm la o parte. Într-o altă cratiță, caramelizăm zahărul. Când zahărul devine chihlimbariu, adăugăm smântâna vanilată. Le amestecăm pe foc mediu, până când zahărul se topeşte, apoi adăugăm untul şi sarea. Lăsăm sosul să se răcească şi, la servire, îl punem cu lingura peste galette.

Sursa: TvPaprika.ro

Și-a regăsit stăpânul după 15 ani. Povestea unei pisicuțe rătăcite

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre