Dacă vreți să surprindeți familia ori musafirii cu un desert ”altfel”, vă sugerăm să preparați gogoșele biluțe, Lokma, pe numele original, oriental.
Gogoșele, biluțe cu sirop și fistic. Rețeta
Este un desert foarte gustos. Rețeta am împumutat-o de la orientali. Pur și simplu, nu te poți opri din mâncat.
Ingredientele
- 500 ml de apă caldă;
- 500 g de făină;
- o linguriță de drojdie uscată;
- o linguriță de sare;
- o lingură de zahăr.
- Pentru sirop
- 400 g de zahăr;
- 500 ml de apă;
- o lingură de suc de lămâie.
- ulei rafinat de floarea-soarelui — pentru prăjit.
Mod de preparare
- Pregătiți aluatul: turnați apa caldă într-un bol adânc. Adăugați sarea, zahărul și drojdia uscată. Amestecați bine cu telul, ca să dizolvați toate ingredientele uscate în apă.
- Adăugați făina cernută. Amestecați cu telul până la omogenizare. Veți obține un aluat destul de lichid, care se scurge lent de pe tel.
- Acoperiți-l cu un capac și lăsați-l să dospească timp de 30 minute într-un loc cald.
- Între timp pregătiți siropul: puneți zahărul și apa într-o crăticioară. Așezați pe foc mare și, amestecând continuu, așteptați până se va dizolva tot zahărul.
- Când vor apărea primele bule de clocotire, adăugați sucul de lămâie
- Apoi reduceți focul până la moderat și fierbeți siropul pe parcursul a 15-20 minute, până se va îngroșa, amestecând periodic. Luați-l de pe foc și lăsați-l să se răcească.
- Transferați aluatul dospit într-un poș. Dacă nu aveți unul, îl puteți confecționa simplu, dintr-o pungă tăiată într-un colț.
- Încingeți o cantitate mare de ulei rafinat de floarea-soarelui într-o crăticioară. Tăiați vârful poșului și modelați fâșii scurte din aluat, tăindu-le cu foarfecele de bucătărie și scufundându-le direct în uleiul încins.
- Prăjiți bucățelele de aluat pe foc moderat, până se vor rumeni, amestecându-le periodic. Ele se strâng și capătă aspectul de biluțe.
- Prăjiți bucățelele de aluat pe foc moderat, până se vor rumeni, amestecându-le periodic.
- Presărați-le cu făină de fistic. Sursa și foto: retete-usoare.eu