Adio, gratuitate pe tren! Biletul se plătește, de acum. Iată cât a stabilit Guvernul

Adio, gratuitate pe tren! Biletul se plătește, de acum. Iată cât a stabilit Guvernul
Mai este puțin timp până când studenții vor veni în campusurile universitare. Foarte mulți dintre ei nu domiciliază în orașele în care învață și trebuie să folosească trenul. Gratuitatea biletului de tren nu mai e valabilă - s-a spus. Dar Guvernul a făcut un anunț oficial.

Veștile sunt și rele, și bune. Vestea rea: nu mai există gratuitate. Vestea bună: studenții nu vor plăti prețul întreg al biletului de tren. Hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar şi cu metroul pentru studenți a fost aprobată într-o recentă ședința de Guvern. Prezentăm toate detaliile despre ce beneficiază studenții în anul de învățământ 2023-2024.

Potrivit actului normativ aprobat, studenții români/străini, în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate din România beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 90% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Pentru călătoria la vagon de dormit, vagon cuşetă sau la clasa I, studenții vor plăti integral o serie de diferenţe tarifare: diferenţă de clasă, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuşetă, după caz.

Guvernul a stabilit ce drepturi au studenții

Călătorii gratuite. Studenții cu unul sau ambii părinți decedați, precum şi studenții proveniți din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, beneficiază pe teritoriul României de gratuitate la toate categoriile de trenuri la transportul feroviar intern, clasa a II-a pe tot parcursul anului calendaristic.

Tarif pentru studenții străini. Studenții cetățeni români, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate la forma de învățământ cu frecvență, începând cu data prevăzută în Legii învățământului Superior nr. 199/202,  beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 50% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a pe tot parcursul anului calendaristic.

Eliberarea legitimațiilor. Se poate beneficia de aceste reduceri atât timp cât fiecare persoană eligibilă își păstrează calitatea de student. Aceasta este confirmată de viza de valabilitate aplicată de universități pe legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport. Pentru studenții din anul I, până la emiterea legitimației de student, este valabilă adeverința pentru atestarea calității de student emisă de universități, conform legii.

Operatorii de transport feroviar de călători vor emite studenților legitimații de călătorie cu reducere/gratuitate pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a, pe orice relație de călătorie, pe toată durata anului calendaristic până la finalizarea anului universitar pentru care instituția de învățământ superior a aplicat viza de valabilitate pe legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport cu respectarea prevederilor.

Operatorii de transport au obligații către studenți

Emiterea biletelor de călătorie și a abonamentelor lunare pentru studenți se efectuează conform reglementărilor legislative în vigoare și conform reglementărilor proprii operatorilor de transport, de la punctele de vânzare ale operatorilor de transport sau de la automatele de vânzare legitimații de călătorie, on-line sau prin canale alternative (alte tehnologii informatice dezvoltate).

Operatorii de transport pot verifica/confirma calitatea de student fie on-line, fie la casa de bilete. Confirmarea on-line se poate realiza în două moduri:

a) prin interogarea bazei de date pe care Ministerului Educației o face accesibilă Autorității pentru Reforma Feroviară și, prin acesta, operatorilor de transport feroviar;

b) de către instituțiile de învățământ superior ale căror date de contact oficiale sunt înregistrate şi validate la operatorul feroviar.

Pentru călătoria la vagon de dormit, vagon cuşetă sau la clasa I, studenții vor plăti integral o serie de diferenţe tarifare: diferenţă de clasă, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuşetă, după caz.

 Toate aceste precizări au fost transmise printr-un comunicat de presă al Guvernului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre