Guvernul a publicat, în transparență decizională, OUG prin care vor crește salariile profesorilor. Sindicaliștii din educație au avut termen, până luni la ora 10.00, să dea un răspuns Guvernului, iar apoi va fi convocată o ședință la Palatul Victoria pentru adoptarea OUG.
După anunțul de suspendare, sunt încă profesori care se revoltă pe rețelele de socializare și spun că ei nu au fost consultați și că decizia aparține doar liderilor de sindicat. Numărul lor, ca și numele, nu sunt cunoscute, astfel nu se știe dacă sunt majoritari sau nu. Cert este că nici liderii de sindicat nu au spus că greva se va încheia definitiv, că nu este anulată.
Comunicatul Sindicatelor
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”,în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:
– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.
În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată.”
Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare. Există un paragraf și în preambulul OUG, despre cum ar trebui să fie salariile de la 1 ianuarie 2024, însă acest paragraf nu are nicio valoare în acel loc, potrivit normelor de tehnică legislatică în vigoare.
Față de ordonanța de urgență nr. 53 din 2023, majorarea promisă de 25% reprezintă, de fapt, 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, conform documentului. Pentru comparație, aici sunt grilele salariale valabile pentru luna mai 2023.
Duminică, premierul Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că are convingerea că „toți dascălii din sistemul de educație vor avea încredere că ne ținem promisiunile, așa cum am demonstrat și până acum.”
Sâmbătă seara, sindicatele și-au întrebat oamenii din teritoriu dacă propunerile acceptate de Guvern, la solicitarea lor, sunt acceptabile, în așa fel încât greva generală să fie închisă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook