Simona Ionescu / Redactor Șef

Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă pentru profesori și vrea întâlnire. Ce răspund sindicatele

Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă pentru profesori și vrea întâlnire. Ce răspund sindicatele
Premierul Ciucă a solicitat devansarea și accelerarea calendarului pentru legea salarizării, presat fiind de greva angajaților din Educație. E nevoie ca profesorii să se întoarcă în clase pentru ca elevii să termine cu bine anul școlar, este dorința exprimată de Guvern.

Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educaţional, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, conform Agerpres.ro

„Astăzi voi anunţa faptul că Guvernul României a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic în contextul discuţiilor pe care reprezentanţii Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din educaţie. Iniţiatorii actului normativ, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care răspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor măsuri şi Ministerul Educaţiei, le vor posta în procesul de transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului şi în cel mai scurt timp să fie şi aprobată”, a spus Cărbunaru.

Vor beneficia de majorări peste 270.000 de români. Suma alocată: 1,23 miliarde lei

Purtătorul de cuvânt a afirmat că vor beneficia de aceste majorări de venit peste 270.000 de persoane.

„Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene 410 milioane de lei, bani europeni prin Programul Educaţiei şi Ocupare, respectiv 313 milioane de lei din bugetul naţional. În total 723 de milioane de lei care se vor adăuga la cele 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a întâmplat deja vineri. Împreună sunt 1,23 de miliarde de lei pe care Guvernul le alocă în acest zile pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educaţional. Sunt 273.532 de beneficiari”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Angajaţii din Educaţie vor primi majorări de venituri, însă în „mod diferenţiat”

„Practic, toţi angajaţii din sistemul de învăţământ, care vor primi în mod diferenţiat – mă voi referi aici la ceea ce se va aloca personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv personalului nedidactic – următoarele sume: cei 2.500 de lei, care reprezintă măsuri de susţinere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială, care va asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parţială a costurilor generate de rata inflaţiei şi tranziţia spre noua grilă de salarizare; pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi alte sume, în total, 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, care vor primi aceşti aceşti bani în iunie şi în septembrie, în timp ce personalul didactic şi didactic auxiliar va primi 1.000 de lei în luna iunie şi, practic, în săptămânile care urmează şi 1.500 de lei în luna octombrie, aşa cum am anunţat”, a susţinut Cărbunaru.

El a susţinut că acest nou pas este dovada faptului că Guvernul tratează cu mare seriozitate nevoile reale şi aşteptările oamenilor care lucrează în sistemul educaţional şi ţine cont de o serie întreagă de realităţi.

Ministrul Budăi trebuie să se întâlnească azi cu sindicatele din Educație

Premierul Ciucă a dispus ca luni ministrul Muncii să se așeze la masa dialogului cu liderii sindicatelor din Educație, să le prezinte noile decizii și să-i convingă să înceteze greva, iar profesorii să se întoarcă în școli.

„Din dispoziția premierului Nicolae Ciucă, Ministru Muncii, Marius Budăi va începe dialogul cu reprezentații sindicatelor pentru noile grile ale noi legi a salarizării. Până pe 15 iulie trebuie să fie gata noile grile de salarizare din sistemul public, dar domnul Ministru al Muncii va începe de mâine să aibă discuții cu toți liderii sindicali din sistemul public și va începe cu cei din Educație”, a anunțat Dan Cărbunaru.

Răspunsul sindicatelor a venit tot ieri, prin intermediul liderului de sindicat Marian Nistor. El a spus că sindicatele vor avea un răspuns pentru Guvern abia marți.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre