Simona Ionescu / Redactor Șef

Hiroshima. Cum arată astăzi locul unde a explodat bomba atomică – Video

Hiroshima. Cum arată astăzi locul unde a explodat bomba atomică – Video
Bomba de la Hiroshima a rămas în istorie drept atacul  cel mai devastator pe care l-a cunoscut omenirea. La 77 de ani de la eveniment locul în care a explodat bomba e vizitat de milioane de oameni.

În data de 6 august 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939 – 1945), un bombardier american B-29 a lansat prima bombă atomică din lume asupra orașului japonez Hiroshima. Bomba a fost detonată la 600 m deasupra solului. În momentul în care a explodat, temperatura la nivelul solului a fost între 3.000 și 4.000 de grade Celsius. Explozia a ucis imediat aproximativ 80.000 de persoane; alte zeci de mii de oameni aveau să moară ulterior din cauza expunerii la radiații, scrie History.com. peste 70.000 de clădiri au fost distruse.

Trei zile mai târziu, un al doilea B-29 a aruncat o altă bombă atomică asupra orașului Nagasaki, ucigând aproximativ 40.000 de persoane. În fața acestor dezastre, împăratul Japoniei, Hirohito, a anunțat capitularea necondiționată a țării sale în cel de-al Doilea Război Mondial într-un discurs radiofonic transmis în data de 15 august.

Un monument în locul în care a explodat bomba de la Hiroshima

Chiar pe locul deasupra care a explodat bomba de la Hiroshima există astăzi un monument care explică ce s-a întâmplat în momentul din urmă cu 77 de ani. În lateral la o distanță destul de mică se  se pot vedea și azi ruinele singure clădiri care a supraviețuit bombei, așa numita The Dome. Japonezii au decis să o păstreze exact cum a rămas după deflagrație, pentru ca toată lumea să își aducă aminte și să nu uite oroarea prin care a trecut locul.

„Proiectul Manhattan”

Chiar înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939, un grup de oameni de știință americani – mulți fiind refugiați din regimurile fasciste din Europa – au început să fie preocupați de cercetările privind armele nucleare care se desfășurau în Germania nazistă. În 1940, guvernul american a început să finanțeze propriul program de dezvoltare a armelor atomice. Acesta a primit numele secret de „Proiectul Manhattan”.

În următorii ani, oamenii de știință din cadrul programului au lucrat la producerea materialelor pentru fisiunea nucleară – uraniu-235 și plutoniu (Pu-239). Aceștia le-au trimis la Los Alamos, New Mexico, unde o echipă condusă de J. Robert Oppenheimer a lucrat pentru a transforma aceste materiale într-o bombă atomică funcțională. În dimineața zilei de 16 iulie 1945, Proiectul Manhattan a organizat primul test de succes al unui dispozitiv atomic – o bombă cu plutoniu – la locul de testare Trinity din Alamogordo, New Mexico, mai arată sursa citată.

Bombele de la Hiroshima și Nagasaki au oprit al Doilea Război Mondial

În anul 1945, în timp ce generalul Douglas MacArthur și alți comandanți militari de rang înalt susțimneau continuării bombardamentelor convenționale asupra Japoniei și a unei invazii masive, cu numele de cod „Operațiunea Downfall”, președintele Truman a decis, dincolo de rezervele morale ale secretarului de război Henry Stimson, ale generalului Dwight Eisenhower și ale câtorva oameni de știință din cadrul „Proiectului Manhattan”, să folosească bomba atomică în speranța de a pune capăt rapid războiului.

Hiroshima, un centru de producție cu aproximativ 350.000 de locuitori situat la aproximativ 800 de kilometri de Tokyo, a fost ales ca primă țintă. După ce a ajuns la baza americană de pe insula Tinian din Pacific, bomba de peste 9.000 de kilograme de uraniu 235 a fost încărcată la bordul unui bombardier B-29 modificat, botezat Enola Gay (după numele mamei pilotului său, colonelul Paul Tibbets).

Avionul a lansat bomba – cunoscută sub numele de „Little Boy” – prin parașutare la ora 8:15 dimineața, iar aceasta a explodat la aproximativ 600 de metri deasupra Hiroshimei într-o explozie echivalentă cu 12 – 15.000 de tone de TNT. Pentru că japonezii au continuat să lupte, a fost lansată, la Nagasaki, bomba cu plutoniu „Fat Man”, câteva zile mai târziu. Istoricii sunt de acord că bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki nu a pus capăt doar celui de-al Doilea Război Mondial, ci au dat startul Războiului Rece.

Sursa foto: Instagram, Trevor Dobson / Flickr

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre