Simona Ionescu / Redactor Șef

Horia Căciulescu, un actor ”de tot râsul”. A fost împușcat în cap la Revoluție

Horia Căciulescu, un actor ”de tot râsul”. A fost împușcat în cap la Revoluție
Horia Căciulescu a fost un actor de comedie care nu ar trebui uitat. Era inconfundabil cu sprâncenele lui dese, firav, cu replici ”de tot râsul”. Spectatorii și telespectatorii l-au îndrăgit. A murit împușcat în cap.

Horia Căciulescu a fost un actor foarte îndrăgit. A jucat la Teatrul Tănase alături de alți mari actori din generația sa. A murit împușcat în cap la Revoluție.

Horia Căciulescu, actorul împușcat în cap la Revoluție

Horia Căciulescu a fost un actor de comedie cu mare priză la public. Făcea sala să fie în delir, când spunea despre sine că „sunt solid ca un biscuit întors pe dungă”.

Actorul Horia Căciulescu a fost împuşcat în cap la Revoluţie, pe 21 decembrie. Avea 66 de ani.

În seara de 21 decembrie 1989 actorul se îndrepta, în Dacia personală, spre Palatul Telefoanelor, unde ar fi vrut să sune la nişte rude în străinătate.

El conducea, iar pe locurile din spate ale maşinii se aflau două cunoştinţe tinere, surorile Milica şi Vica Gavriliuc.

Ajuns pe strada Constantin Millea, actorul s-a trezit în faţa unui grup de soldaţi, comandaţi de lt. maj. Emil Pană.

„Precizez că acesta nu a oprit la primul baraj aflat mai sus de noi. Când a ajuns cu autoturismul în zona noastră, s-au efectuat somaţii de către militarii mei, care se aflau în transportoare.

I-au cerut să oprească, dar actorul nu a înţeles somaţia, continându-şi drumul. Am dat ordin să se tragă, iar un soldat a tras în şofer, în zona capului”, a declarat lt. maj. Emil Pană.

”După ce actorul a fost împuşcat, s-au efectuat somaţii de ieşire a celor două femei din autoturism, dar ele n-au coborât imediat. Abia după un timp s-a deschis o portieră, s-a coborât un picior, după care soldaţii au tras, o femeie s-a retras.

S-a deschis şi cealaltă uşă, dar a doua femeie, fiind împuşcată în fund, s-a retras”. Asta e tot!”, a mărturisit lt. maj. Emil Pană.

Dacă ar fi supravieţuit, cu umorul şi autoironia binecunoscute, actorul ar fi zis că în acea seară nu s-a întâmplat nimic deosebit, doar i-a trecut ceva mortal prin minte!

Horia Căciulescu a fost recunoscut abia după trei zile, când a şi fost consemnat decesul oficial, 25 decembrie 1989.

Horia Căciulescu, un mare actor de comedie

Horia Căciulescu a fost un actor care nu putea fi confundat ori uitat. Slab ca un ţâr, micuţ, firav, cu sprâncene dese.

Într-un dialog amical cu „rotunjorul” actor Mircea Crişan, făcea glume despre fizicul său.

”Aţi auzit vreodată un îndrăgostit spunându-i iubitei, dragă, tu eşti grăsiciunea mea?

Nu, toţi spun, dragă, tu eşti slăbiciunea mea! Păi, vedeţi? Fiecare cu ce are: Einstein cu fizica, eu cu fizicul!”

A fost coleg de generaţie cu Puiu Călinescu.

A jucat în peste 10 filme: „Şi Ilie face sport”, „Pe răspunderea mea”, „Telegrame”, „S-a furat o bombă”, „Paşi spre lună”, „Titanic vals”. Era nelipsit de la Revelioanele de la Televiziunea Română și de la radio.

Pentru „moartea unui artist” n-a plătit nimeni.

Horia Căciulescu, deținut politic

În vremurile tulburi ale comunismului de la noi, Horia Căciulescu a fost arestat din motive politice şi trimis câţiva ani buni, la „reeducare”, la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Această experiență l-au facut un om echilibrat, singuratic. De aceea era și atât de slab, practic era doar piele și os. Cei care l-au cunoscut vorbesc despre talentul, farmecul și inteligenta sa.


Petre Sălcudeanu, o viață de poveste. A scris cele mai căutate romane polițiste

Marea iubire dintre un golănaș și o aristocrată: Alain Delon și Romy Schneider

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre