Humus clasic cu pastă de susan si lămâie. Rețeta originală din Cairo

Humus clasic cu pastă de susan si lămâie. Rețeta originală din Cairo
Rețeta de humus clasic din pastă de năut si tahini s-a născut în orașul Cairo, în secolul al XIII-lea. Lumea arabă s-a extins pe întreg mapamondul, căpătand, în funcție de zona în care a pătruns, valențe noi și adaugand ingrediente diferite, după specificul bucătăriei locale.

Humus clasic cu pastă de susan si lămâie. Datorită conținutului de fibre și proteine este ideal pentru vegetarieni sau pentru cei care țin post, iar gustul va cuceri pe toată lumea. Îl poți mânca simplu, pe felii de pâine neagră sau cu lipii libaneze, ca să păstrezi pe de-a-ntregul specificul preparatului.

Ingrediente pentru rețeta de humus clasic, cu pastă de susan si lămâie

1 cană năut

4-5 linguri semințe de susan pentru tahini

zeama de la o lămâie

2 căței de usturoi

3 linguri ulei de susan presat la rece/ulei de măsline

sare, dupa gust

Mod de preparare 

Boabele de năut se pun la înmuiat peste noapte în apă rece înainte de preparare (de cel puțin 3 ori apă față de cantitatea de năut) până când se hidratează și se umflă. Când te apuci de gătit rețeta de humus, le clătești cu apă rece și apoi le pui la fiert în aceeași cantitate de apă ca și la înmuiere.

Năutul se lasă la fiert o ora – o ora și jumătate, până când boabele devin moi și pufoase. Între timp, pregătești pasta de susan. Semințele de susan se încing puțin într-o tigaie, la foc mic, amestecând continuu, până când devin ușor lucioase. Fii atent și stai cu ochii pe ele, pentru că sunt gata foarte repede. Trebuie să rămână aurii, nu să se rumenească.

Macini semințele de susan cât mai fin și apoi le amesteci bine cu o lingură de ulei. Zdobești usturoiul și storci lămâia. După ce s-a fiert năutul, scurgi boabele și păstrezi puțin din zeamă pentru a mai adăuga dacă humusul se dovedește prea tare. Pisezi boabele de năut la blender, împreună cu pasta de susan, lămâia, usturoiul, uleiul de măsline și sarea adăugată după gust. Dacă ți se pare prea tare, mai adaugi puțină zeamă pentru că humusul tău să capete o consistență mai cremoasă.

Sursă: sanovita

Desert cu brânză de vaci. Un altfel de clătite