Iată cum trebuie făcut un cocktail cu espresso carajillo. E spectacol!

Iată cum trebuie făcut un cocktail cu espresso carajillo. E spectacol!
Cel mai bun carajillo din lume are un echilibru incomparabil între espresso-ul proaspăt ieșit din mașină și dulceața lichiorului 43.

Vara se bea cafea fierbinte, tocmai pentru a face față căldurii. Iar un cocktail e ideea perfectă. Carajillo este o băutură de cafea fierbinte la care se adaugă un lichior tare. Este tipică Spaniei și mai multor țări din America Latină, cum ar fi Columbia, unde se prepară de obicei cu coniac, Cuba, unde se prepară de obicei cu rom, și unele zone din Mexic, unde este tipic să se folosească Licor 43, mezcal sau un lichior de cafea, cum ar fi Kahlúa sau Tía María. Carajillo se servește, de obicei, într-un pahar mic.

Conform etimologiei populare, originea acestei băuturi datează din perioada în care Cuba era o provincie spaniolă. Soldații combinau cafeaua cu rom pentru a prinde curaj când porneau la atac. Spaniola coraje înseamnă curaj, iar forma sa diminutivă este corajillo, care mai târziu s-a schimbat în carajillo, în timp ce carajo este un înjurătură în spaniola latino-americană. În catalană, carajillo se numește cigaló. O băutură italiană similară este cunoscută sub numele de caffè corretto.

Mai multe variante de carajillo

Deși carajillo este cunoscut în întreaga Spanie, modul exact de preparare variază ușor în fiecare regiune a țării spaniole. În Catalonia, de exemplu, acesta este prezentat de obicei în forma sa cea mai simplistă de cafea cu coniac și cu zahărul alături, astfel încât consumatorul să îl poată adăuga după gustul său.

În provincia Castellón, în schimb, preparatul este de obicei puțin mai elaborat, deoarece este normal să se încălzească și să se ardă parțial alcoolul în pahar, împreună cu zahărul, scorțișoara, boabele de cafea și o bucată de coajă de lămâie. Această versiune este, de asemenea, adesea preferată de barurile de cocktailuri și restaurantele de înaltă clasă atunci când este necesară o versiune mai luxoasă (și mai scumpă).

O rețetă tipică spaniolă combină trei părți de cafea cu o parte de brandy (sau alt distilat). Mai întâi, se încălzește alcoolul la care se adaugă câteva boabe de cafea, o coajă de lămâie și zahărul. Unii includ și o bucățică de scorțișoară. Apoi, totul se pune pe foc și se amestecă până când alcoolul se reduce puțin, iar aromele se potențează și se amestecă. Se stinge apoi acoperind-o cu o farfurioară de cafea. Între timp, se prepară un pahar de cafea. Ultimul pas este de a pune totul împreună în acest pahar și de a-l servi foarte cald. Dacă se toarnă mai întâi alcoolul și cafeaua nu direct, ci mai întâi pe dosul unei linguri, lichidele nu se amestecă, deoarece au densități diferite.

În Mexic, carajillo se prepară, de obicei, cu espresso (sau un alt tip de cafea tare) și Licor 43 – un lichior dulce cu aromă de vanilie și citrice – și se toarnă peste gheață pe un pahar scurt. Se bea în mod obișnuit ca digestiv după mese.

Ingrediente pentru carajillo cu spumă

– 1 shot de espresso

– 1 shot de lichior 43 sau de rom

– pudră de scorțișoară

– anason stelat

Mod de preparare

Pregătiți un shot de espresso în aparatul de espresso și adăugați-l într-un shaker cu aceeași cantitate de lichior 43 sau de rom. Umpleți cu gheață și agitați bine pentru a crea spumă. Se toarnă amestecul de carajillo într-un pahar dublu old fashioned și se ornează cu scorțișoară și anason. Asta e tot.

Sursa: Instagram