Incendiu la Matei Balș. Reacția lui Jojo când a aflat că a luat foc spitalul unde era Toni Grecu

Incendiu la Matei Balș. Reacția lui Jojo când a aflat că a luat foc spitalul unde era Toni Grecu
Un al cincilea deces  a fost înregistrat în cazul tragediei de la Matei Balș. Amintim că trei bolnavi de COVID-19 au fost găsiți carbonizați, imediat după sosirea salvatorilor.

Update. Reacția lui Jojo când a aflat că a luat foc spitalul unde era prietenul ei, Toni Grecu

„Dimineata asta este una foarte trista. Scriu dimineata asta pentru ca aici este dimineata. M-am trezit intamplator la 6.00 ora locala cu un sentiment ciudat. Aveam telefonul plin de mesaje cum ca pavilionul Covid al pacientilor care necesitau oxigen la Matei Bals a luat foc… A inceput sa-mi bata inima foarte tare pentru ca stiam ca unul dintre cei mai importanti oameni din viata mea e acolo.

Toni a scapat din cosmarul care s-a petrecut la Matei Bals si ii multumesc lui Dumnezeu pentru aceasta minune!

Inainte de a sti ca e bine am trecut insa prin aceleasi ganduri si stari prin care au trecut toti ceilalti care aveau pe cineva drag inauntru. Oameni si-au pierdut oamenii dragi…. Altii ii au pe cei dragi in stare grava. Am inima atat de mica. Vazuti de sus suntem neinsemnati, dar unii pentru ceilalti insemnam enorm de mult, poate chiar un univers intreg! O sa ma rog azi pentru toti cei afectati de aceasta tragedie! Dumnezeu e mare! Va iubesc!”, a scris Jojo pe pagina ei de Facebook.

Cine este medicul erou care a salvat pacienții

Medicul Cătălin Apostolescu este cel care a spart geamul și a intrat în salonul în flăcări pentru a salva viața pacienților internați pe secția de Terapie Intensivă din „pavilionul morții” de la Matei Balș. În urma actului său eroic, a suferit arsuri pe picioare.

„L-am văzut cu ochii mei pe domnul doctor Cătălin Apostolescu, cu blugii arşi, arsuri pe picioare. A scos un pacient pe geamul salonului şi a ajutat şi la scoaterea altor doi pacienţi”, a spus Laura Vicol, la România TV.

„Una dintre asistente, după ce a acordat primul ajutor tuturor persoanelor a leşinat”, a adăugat aceasta.

Update.Președintele Iohannis a cerut un raport, urgent

Chiar înainte de declarația în fața camerelor de luat vederi, președintele Klaus Iohannis a avut o discuție cu reprezentanții autorităților, prezenți la locul tragediei. El le-a cerut să întocmească urgent un raport despre primele constatări.

În declarația televizată, președintele l-a atenționat clar pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Este foarte clar că trebuie rapid trase niște concluzii și venit cu soluții. Situația se repetă cumva. Am avut nu demult o tragedia la Piatra Neamț, avem acum, aici, la Balș, această tragedie. Au fost incendii mai mici la alte spitale și, cu siguranță, motivele sunt diverse. Ele sunt anchetate și anchetele vor scoate fără îndoială la lumină ce s-a întâmplat, cine este vinovat și vinovații vor fi sancționați.

Problema e mult mai amplă: avem de-a face cu probleme structurale în spitale și am cerut ministrului Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate și aștept cât de curând primele idei”, a mai spus președintele Iohannis.

Pacientul care a sărit pe geam. Ce spun brancardierii

Potrivit surselor Antena 3, brancardierii audiați în această dimineață au declarat că un pacient și-ar fi dat masca de oxigen jos și de la el ar fi pornit focul. Acesta avea lângă el tableta, cablul de încărcare al telefonului și rezervorul de oxigen. Din primele informații, ar fi apărut un scurt circuit la priza în care avea telefonul la încărcat.

De asemenea, aceștia au declarat că unul dintre medici a spart geamul și a intrat în salon unde a încercat să salveze cât mai mulți pacienți.

Un pacient a sărit pe geam. „Eu eram în salonul 66, la parter, dar noroc că nu am fost așa aproape. Eu am dat telefon la pompieri și am sărit pe balcon, pentru că era fum acolo ca la balamuc. Era fum cât cuprinde, cât 10 locomotive cu abur! Și pompierii s-au mișcat încet, am și țipat la ei, bagă furtunul! Se uitau la furtunul ăla. Bagă măi, vino cu un stingător, ce stai să te uiți? Eu am sărit pe geam, pe balcon! Acum sunt bine, mulțumesc!”, a declarat pacientul, conform Evenimentul Zilei.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, primele declarații

Contrazice tot ce au spus pacienții de la Balș în privința frigului din spital. „Încep prin a exprima condoleanțe pentru familiile victimelor. Este o tragedie care ne obligă să fim solidari și mai ales să fim responsabili. Trebuie să îmbunătățim siguranța din spitale și trebuie pentru asta să facem investiții.

Am avut o discuție cu majoritatea din Consiliu și am decis ca în bugetul din 2021 să facem un audit al instalațiilor termice și să includem bani pentru intervenții. După cum știți, după tragedia de la Piatra Neamț a existat un control mixt de la ISU și de la DSP în toate cele 19 spitale, și nu au fost găsite probleme. Spitalele noastre sunt gata să ofere oricef el de sprijin pentru pacienții care nu mai pot fi tratați la Balș.

Nu este o problemă cu spațiile libere în spitale. Pentru că a fost o speculație de presă cu privire la căldura din spitalul Matei Balș, am discutat atât cu Termoenergetica, cât și cu Call center-ul. În ultima săptămână nu au existat problemele de căldură la Matei Balș, nici la blocurile din jur.”, a declarat primarul general al Capitalei.

Update. Prima mărturie: „La Balș a fost o explozie”

Evenimentul Zilei a obținut o mărturie în exclusivitate de la un medic de la Matei Balș. Sursa a relatat totul ar fi plecat de la subsol, de sub Pavilionul 5, salon unde au murit pacienții găsiți carbonizați. Ar fi fost o explozie. Imediat, după ce s-a dat alarma, a fost oprită sursa principala de oxigen. Bolnavii au primit necesarul de oxigen de la butelii, individual. Abia după ora 7,00, când nu mai era risc de explozie, a fost repornită sursa principală de oxigen în spital.

Știrea inițială:

Incendiu la Matei Balș, iată ultimele detalii în cazul „pavilionului morții”. Ipoteza lansată de autorități cu privire la faptul că incendiul care a dus, până la ora 12,00, la decesul a 5 persoane, pare a fi confirmată.

În exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, Florin Toma, fost pacient Covid la Balș povestește că în saloane se murea de frig. „Erau 14-16 grade. Toată lumea se plângea de frig. Am scris, am strigat degeaba”, a spus acesta.

Florin Toma a fost internat acum o lună de zile la Spitalul Matei Balș. Diagnosticul: Covid-19. A supraviețuit, dar a trăit momente îngrozitoare în „cel mai modern spital de boli infecțioase din România” din cauza frigului inuman din saloane.

Temperatura în care stăteau bolnavii internați depășea arareori 17 grade Celsius. Pentru a face față frigului, în unele saloane printre care și cele cuprinse în incendiul de azi-noapte, Florin Toma spune că pacienții veniseră de acasă cu aeroterme.

Mărturia lui Florin Toma, în interviul acordat în exclusivitate pentru EVZ și realizat de Robert Turcescu.

Incendiu la Matei Balș. Ultimele detalii. Mărturii înfiorătoare

Incendiu la Matei Balș, ultimele detalii. Primele mărturii de la faţa locului sunt înfiorătoare. Martorii au relatat momentele de groază prin care au trecut.

„Am auzit gălăgie, au strigat! Dacă eu de la 5 m-am sculat și nu am mai putut să dorm. A fost o bubuitură tare de tot, ziceai că e bombă. Am văzut numai fum la parter. Toată curtea noastră era plină de fum. M-am dus și m-am uitat! Au fost și pacienți răniți grav, au fost și morți. Pacienții țipau săracii”, a povestit, la Antena 3, o femeie care locuiește în apropierea spitalului.

Și un pacient internat în spital a povestit cum s-a întâmplat totul. „A fost o explozie, apoi s-a stins lumina, s-a oprit oxigenul. Nimeni nu ne-a liniștit și nu știam dacă nu ne-au părăsit acolo. Singurul lucru pe care l-am auzit a fost „Rămâneți în camere”, când a început să fie fum peste tot. După aceea, a fost explozia, s-a stins lumina, s-a oprit oxigenul la care eram legat și s-a făcut liniște”, a spus un pacient care era internat la Institutul „Matei Balş”, pentru  Aleph News.

Incendiu la Matei Balș, ultimele detalii în cazul „pavilionului morții

Potrivit unor surse, incendiul din această dimineață de la Institutul Matei Balș ar fi pornit de la o aerotermă aflată într-un salon. De asemenea, o altă ipoteză este că totul ar fi putut porni de la un pacient care a fumat în interiorul spitalului sau de la o siguranță de la sistemul electric. Până în prezent, nimeni nu a confirmat aceste ipoteze.

Ancheta este în curs de desfăşurare

Incendiu la Matei Balș, ultimele detalii. O anchetă este în desfășurare la Institutul Matei Balș din București unde a avut loc un incendiu în această dimineață. Reamintim că trei pacienți au fost găsiți carbonizați, unul a decedat ulterior, iar între timp a fost confirmat și al cincilea deces. Patru saloane au ars, însă toată clădirea a fost afectată de fum. 120 de bolnavi au fost evacuați și transferați în alte unități sanitare.

Sursa foto: Evenimentul Zilei

Exclusiv. Cum arată sora Biancăi Drăgușanu. Care vă place mai mult