Comisia Europeană a transmis decizia care afectează toate pensiile din România. Statul român va putea majora pensiile fără a se încadra în procentul de 9,4% din PIB. Comisarii europeni pun însă și o serie de condiții. Statul român va putea astfel să majoreze pensiile fără a trebui să se încadreze cu cheltuielile în 9,4% din PIB, însă în anumite condiții.
Conform noului PNRR, statul român trebuie să își asume faptul că toate cheltuielile legate de plata pensiilor majorate vor fi sustenabile, au relatat surse guvernamentale citate de Antena 3 CNN. Totodată, Comisia Europeană a mai cerut grabă în redactarea noii legi a pensiilor, termenul agreat fiind luna noiembrie. În viitorul act normativ Guvernul trebuie să găsească soluții pentru a elimina inechitățile existente actualmente în sistem.
Comisia Europeană, decizie care afectează pensiile
Conform premierului Marcel Ciolacu, pensiile mici vor fi majorate cu prioritate. INS arată că pensia medie în România este de 1.855 lei, în timp ce pensia minimă este de 1.125 de lei. Situația a fost semnalată și de Casa Națională de Pensii (CNPR). Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, au anunțat că în 2024, pensiile vor creşte cu rata inflaţiei din anul 2023, care ar putea fi aproximativ 14%.
Conform statisticilor oficiale, la sfârșitul lunii august 2023, România avea un număr de 4.766.378 de pensionari. Dintre aceștia, un număr de 662.658 de pensionari aveau și perioade lucrate în agricultură. Pensia medie pentru această categorie a fost de numai 564 de lei, mai puțin de o treime din valoarea pensiei medii calculate la nivel național.
Conform CNPR, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, 3.815.785 de persoane s-au pensionat la limita de vârstă. Dintre acestea, 2.193.074 erau femei, iar pensia medie în cazul lor era de 2.190 de lei. Tot în luna august au primit pensie anticipată 5.951 de persoane, cu o pensie medie de 2.778 de lei. De asemenea, 89.486 de persoane au beneficiat de pensie anticipată parțială, cu o valoare medie de 2.021 de lei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook