Înghețata e bună pentru copilul tău și când e frig afară

Înghețata e bună pentru copilul tău și când e frig afară
Înghețata nu provoacă amigdalita simplă sau pultacee, denumite popular și generalist, „roșu în gât”, așa cum se crede.

Dr. Rodica Ciauș, medic primar pediatru prin mâinile căreia au trecut mii de copii, ne-a oferit lămuriri clare despre cele mai mari temeri venite o dată cu anotimpul cald.

„Nu ai voie înghețată, faci roșu în gât!”, e una dintre cele mai des auzite replici de către cei mici în sezonul cald. Adesea se lasă cu plânsete din partea copiilor, dar părinții rămân fermi și interzic acest mic deliciu. E o situație aparent banală, dar care devine din ce în ce mai frustrantă cu fiecare vizită la magazin sau la plimbările prin parc.
Din fericire, înghețata nu provoacă amigdalita simplă sau pultacee, denumite popular și generalist, „roșu în gât”, așa cum se crede”, ne-a spus doamna doctor Ciauș.

„Nu provoacă roșu în gât”

„Înghețata și sucurile reci nu provoacă așa zisul roșu în gât. Dimpotrivă! Chiar e recomandat ca în această situație să i se dea copilului sucuri și alimente reci. De exemplu, atunci când ne ardem la deget, îl ținem sub apă rece pentru a calma durerea, nu-i așa? De aceea, atunci când copiii au gâtul roșu, reacție dată de o amigdalită, potrivit ar fi ca micuții să primească lichide reci!

Amigdalita este de natură virală, deci se transmite de la un alt individ bolnav pe cale aeriană, ori bacteriană. Se transmite prin contactul direct cu un individ bolnav sau prin contactul cu obiecte atinse de un individ bolnav”, ne explică dr. Rodica Ciauș.

„E drept că micuții cu vârsta sub trei ani trebuie să fie ponderați în consumarea înghețatei, însă după vârsta aceasta sensibilitatea faringiană este mult mai redusă și ragușeala este rar un efect secundar”, a mai completat pediatrul.

De altfel, în mod frecvent chirurgii care extrag amigdalele recomandă ca la scurt timp după intervenție pacientul să mănânce înghețată.