Ion Dichiseanu, actorul care a rupt inimile femeilor la concurență cu Florin Piersic

Ion Dichiseanu, actorul care a rupt inimile femeilor la concurență cu Florin Piersic
”Sunt activ, îmi place viaţa, muzica și ador să dansez”, spune marele actor Ion Dichiseanu. Mereu atent la ținută, cu ochelarii de soare pe nas, batistă la butonieră și o țigară în mână. A fost un cuceritor, a rupt inimile femeilor la concurență cu Florin Piersic.

În tinerețe, actorul Ion Dichiseanu frângea inimi, dar și acum, la cei 87 de ani împliniți, Dichi și-a păstrat șarmul de cuceritor. 60 de ani a fost pe scenă: a jucat teatru, filme îndrăgite de public, a recitat și a cântat.

„Sunt activ, îmi place viaţa, muzica și ador să dansez. Îmi place să mă respect, pentru că nu trăim de două ori, o viaţă avem”, a spus actorul.

Ion Dichiseanu, actorul care a rupt inimile femeilor

Actorul Ion Dichiseanu și-a construit o reputație de Don Juan. Și asta, datorită relațiilor cu frumuseți celebre, printre care actrițe în mare vogă a acelor ani, dar mai ales cu diva spaniolă Sarita Montiel. Dichi a scris o carte, în 1995, despre amănuntele picante din viața sa, „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”, povestea iubirilor unui actor român de succes care, dincolo de granițe, prejudecăți și constrângeri ale perioadei ceaușiste, a reușit să cucerească reprezentantele sexului frumos.

Pe la jumătatea anilor ’60, actorul român Ion Dichiseanu a cunoscut-o pe Sara Montiel la Festivalul de Film de la Beirut şi s-a îndrăgostit de ea la prima vedere.

Sara a venit apoi la Cerbul de Aur de la Brașov, în 1971, a rămas o perioadă în România şi l-a însoţit peste tot, în restaurantele şi cluburile din Bucureşti, la teatru sau la filmări, dar şi în excursii prin ţară. Când diva a primit propunerea de a juca într-un nou film, a cerut ca rolul principal masculin să-i fie dat lui Dichiseanu. Cum însă discuţiile actorului cu autorităţile române s-au tot prelungit, cei doi nu s-au mai văzut timp de opt ani. „Trăiam ceva ca un miraj. Topiţi unul după altul, nu vedeam şi nu auzeam nimic, eram doar noi doi. Ca doi adolescenţi. Nu am putut uita nici o clipă această dragoste nebunească şi, aşa cum s-a şi dovedit, imposibilă”, mărturiseşte Ion Dichiseanu în cartea sa.

Ion Dichiseanu s-a însurat la 52 de ani

Destinul său amoros a fost întrerupt de solista de muzică ușoară Simona Florescu, care l-a cucerit pe „celibatarul convins” Ion Dichiseanu. Împlinirea sa reală s-a produs în anul 1987, odată cu nașterea fiicei sale, Ioana Georgiana.

Actorul Ion Dichiseanu (87 de ani) și Simona Florescu (52 de ani) – fostă Dichiseanu, s-au cunoscut, în 1985, la Galați, unde artista participa la un concurs de interpretare. Dragoste la prima vedere. Cine ar fi crezut? Simona l-a cucerit pe loc, așa că diferența de vârstă dintre cei doi nu a reprezentat o piedică nici la început și nici pe parcursul celor 22 de ani de relație. Dichi avea 52 de ani, iar Simona 19 ani. La ceva vreme s-au cununat civil și doi ani mai târziu au făcut nunta.

„Eu n-am ştiut ce vârstă are Dichi până ne-am căsătorit. Nu l-am întrebat. La Starea Civilă am văzut câţi ani are! Eu l-am văzut pe el aşa cum este şi l-am iubit aşa. Vârsta nu trebuie să fie un impediment. Sunt oameni care, la vârsta la care s-a căsătorit Dichi sunt rablagiţi rău de tot, dar sunt şi oameni în vârstă care sunt foarte atenţi cu ei, grijulii şi nu trec degeaba prin viaţă. Aveam 19 ani când m-am căsătorit cu el și la 20 am născut-o pe Ioana. Îmi doream foarte mult familie, chiar dacă multe persoane au fost împotriva noastră pentru că el era bătrân”, a povestit artista. Solista a renunțat pe atunci la studii și cariera muzicală.

Chiar dacă cei doi s-au despărțit în 2009, au o relație specială și se bucură împreună de micile nepoate, Anastasia și Amira, fiica lui, Ioana și ginerele, jurnalistul Adrian Artene, director la Gândul și Cancan.

Ion Dichiseanu trebuia să fie inginer de mine și petrol

Îndrăgitul actor de teatru și film s-a născut la Adjud pe 20 octombrie 1933. Ion Dichiseanu este fiu de ceferist şi provine dintr-o familie cu nouă copii. A început din liceu să cânte şi să joace în spectacole puse în scenă de echipa artistică a şcolii, iar ulterior a reuşit să intre la Facultatea de Mine şi Petrol din cadrul Politehnicii, în 1954. „A fost dorinţa parinţilor mei. Mie îmi plăcea să recit, să cânt la chitară, aşa că participam la numeroase manifestări studenteşti şi, în cele din urmă, n-am reuşit să rezist ispitei de a da admiterea la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. Eu aveam restanţă la chimie organică, dar umblam cu Shakespeare în buzunar”, a povestit Ion Dichiseanu.

Ion Dichiseanu, o carieră de 60 de ani

În 1959 este absolvent al IATC. După o indelungată activitate la Teatrul Nottara și în filme, cu zeci de premii la activ, Ion Dichiseanu rămâne în memoria cinefililor cu multe roluri interpretate: Petrescu (Tunelul), Furius (Kampf um Rom I), Cpt. Mărgărit (Trandafirul galben), dar mai ales cu rolul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil „Toate panzele sus”, regizat de Mircea Mureșan în 1976.

A jucat în peste 50 de filme, începând cu anul 1960. Ultima apariţie pe marile ecrane datează din 2013, când a făcut parte din distribuţia filmului „Mamaia“, regizat de Jesús del Cerro.


Tragedia necunoscută a Oanei Pellea: „Știu cam toate etapele depresiei”

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp