Istoria a consemnat că Ion Iliescu s-a alăturat Partidului Comunist în adolescență. Avea doar 14 ani când a intrat în Uniunea Tineretului Comunist, în anul 1944. La 23 de ani era deja pe val, începuse să urce, treaptă cu treaptă, în ierarhia partidului. În anul 1953 deja se poate spune că Ion Iliescu avea o carieră în partid. E anul în care a devenit secretar al Comitetului Central (CC) al Uniunii Tineretului Comunist (UTC). Trei ani mai târziu era membru al Comitetului Central al PCR.
Mai mult, la 19 august 1956 a fost ales președinte al Comitetului de organizare a Asociațiilor Studențești, apoi al Consiliului (martie 1957). Ulterior a devenit șef de secție la CC al PCR (1965) și prim-secretar al CC al UTC. La un moment dat, Ion Iliescu a ocupat inclusiv funcția de șef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR. Avansarea sa ierarhică și în ochii „conducătorului iubit” a fost așa de bună, încât, mai târziu a fost desemnat ministru pentru problemele legate de tineret, funcție pe care a ocupat-o patru ani, între 1967 și 1971.
Ion Iliescu, vedetă comunistă la 27 ani
Din perioada în care era în plină ascensiune politică datează și o serie de imagini făcute publice de Cineclic, unde sunt scoase din arhivă imagini din perioada comunistă. Aici îl regăsim pe Ion Iliescu în anul 1957, la vârsta de 27 de ani. În anul 1957, la Casa de Cultură a Studenților din București, a avut loc „prima conferință pe țară a asociațiilor studențești”.
„Tovarășul Ion Iliescu a prezentat raportul Comitetului de Organizare a Asociațiilor Studențești din Republica Populară România”, transmitea propaganda comunistă. În filmarea în care apare și Nicolae Ceaușescu, se mai arată că „tovarășul Miron Constantinescu a adus conferinței salutul Comitetului Central al Partidului și Consiliului de miniștri”.
Ceaușescu și-a simțit poziția pusă în pericol de ascensiunea lui Ion Iliescu
În ultimul an în care a fost ministru al tineretului, 1971, Nicolae Ceaușescu a simțit tot mai puternic pericolul pe care îl reprezenta ascensiunea fulminantă a lui Ion Iliescu. Foarte mulți lideri ai PCR îl vedeau deja ca pe un posibil înlocuitor sau urmaș al dictatorului, astfel că acesta a decis să facă orice dictator e atent să își păstreze poziția: a îndepărtat pericolul.
Nu ostentativ, dar cu efecte imediate. Ion Iliescu a fost marginalizat, îndepărtat, pe rând, din funcțiile politice majore și a fost trimis departe de București, capitala țării. Pentru a păstra o aparență, i-a fost atribuită funcția de vice-președinte al Consiliului Județean Timiș între 1971 și 1974, apoi cea de președinte al Consiliului Județean Iași (1974 – 1979).
La 93 de ani, inculpat pentru crime împotriva umanității
Atent la tot ce mișcă, Ion Iliescu a fost pe fază în 1989. În timpul revoluției din decembrie 1989, el și o parte a disidenților politici au constituit Frontul Salvării Naționale, preluând puterea. Lider al FSNI, Ion liescu a devenit automat șeful autorității provizorii a statului până la alegerile din 1992.
Calitatea de lider provizoriu a statului a fost recunoscută și de Consiliul Frontului Salvării Naționale care s-a constituit ulterior din membrii FSN și a partidelor noi create. Ion Iliescu s-a bucurat de două mandate de președinte al României, primul între 1990 și 1996, iar al doilea între 2000 și 2004. De asemenea, a avut și două mandate de senator (1996 – 2000; 2004 – 2008).
În prezent, Ion Iliescu este inculpat în dosarul Revoluției, care a fost înaintat instanței în vara anului trecut. Alături de Gelu Voican Voiculescu și de generalul Iosif Rus, Ion Iliescu este inculpat pentru crime împotriva umanității.
Surse foto: captură video, arhivă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook