Câți bani încasează lunar de la stat Ion Iliescu și ce avere a strâns

Câți bani încasează lunar de la stat Ion Iliescu și ce avere a strâns
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, ajuns la 92 de ani, primește de la stat aproape 10.000 de lei lunar.  Averea sa nu este una impresionantă: un apartament, câteva tablouri și bijuterii.

Aflat acum la pensie, Ion Iliescu, în vârstă de 92 de ani, primește lună de lună suma de 3.916 lei pentru munca depusă. La aceaști bani se mai adaugă o indemnizație de 5.331 de lei, pe care fostul șef de stat o primește pentru că a deținut funcția de președinte.

Ultima declarație de avere este din 2008. Atunci Ion Iliescu spunea că deține 54.000 de lei indemnizație de senator, 55.000 lei indemnizaţie de fost preşedinte și 33.000 lei pensie.

Acesta mai primea aproape 8.500 de lei de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice și avea un apartament mare în Capitală, de 156 de metri pătrați. Ion Iliescu a mai declarat și 16 taboluri în colecția sa de artă și bijuterii.

Are un fiu de suflet

Deși nu a avut copii, Ion Iliescu va lăsa averea sa fiului său de suflet, Mihai Bujor Sion, de 67 de ani, fost consul al României în Filipine. De altfel, unul dintre marile regrete ale sale este legat de faptul că nu a avut niciodată copii, lucru despre care a vorbit în diferite rânduri.

Ion Iliescu și soția lui nu au devenit părinți, fostul președinte punând acest lucru și pe seama faptului că a fost foarte ocupat cu cariera sa politică.

Nina și Ion IliescuMai mult, fostul lider al României spunea că Nina Iliescu a rămas gravidă de trei ori, dar de fiecare dată sarcinile au fost toxice.”Ne-am dorit foarte mult, dar nu a fost să fie. Soția mea a avut 3 sarcini, toate toxice. Am vrut, mai apoi, să înfiem, dar pe vremea aceea nu era posibil”, spunea Ion Iliescu, în urmă cu câțiva ani.

Ion Iliescu s-a născut în 1930 la Oltenița

Deși nu a mai apărut în public de multă vreme, Ion Iliescu încă mai vorbește cu jurnaliștii la telefon din când în când, în special de ziua lui de naștere.

Fostul preşedinte al României, unul dintre politicienii postdecembrişti cei mai controversaţi, s-a născut pe 3 martie 1930 la Oltenița, în județul Călărași. Conform propriilor declarații, a fost părăsit de mama naturală la vârsta de un an, dar și-a trăit fericit copilăria în mahalaua orăşelului port la Dunăre. În cariera sa s-a evidenţiat de tânăr în PCR şi a condus cu mână de fier PSD.

Foto: Arhivă