După schimbarea bruscă de regim politic din decembrie 1989, Ion Iliescu a preluat puterea în stat, iar începând de atunci, Nina Iliescu devine Prima Doamnă a statului român democratic. De ce Nina Iliescu a stat în umbra soțului ei.

De ce Nina Iliescu a stat în umbra soțului ei

Nina Iliescu a împlinit 90 de ani, la fel ca soțul ei, Ion Iliescu. Cei doi nu au mai apărut în public, invocând starea de sănătate. De altfel, Nina Iliescu a fost mereu în umbra soțului ei, chiar și când era Prima Doamnă a României democrate.

Unul dintre motivele pentru care Nina Iliescu a stat în umbra soțului ei a fost Elena Ceaușescu. Nu voia să fie comparată cu acesta: ambele aveau același nume, Elena, și aceeași profesie, doctor în chimie.

Nina Iliescu este inginer de profesie, cu un parcurs profesional excepțional. A fost cercetător științific în domeniul coroziunii metalelor. A fost absolventă a Univerității de Stat din Moscova, doctor în chimie. Conform martorilor de la acea vreme, Elena Ceaușescu era invidioasă pe faptul că Nina Iliescu era extrem de respectată în comunitatea cercetătorilor științifici, iar pe deasupra era și o femeie foarte frumoasă. ”Odioasa” ar fi cerut membrilor partidului ca soția lui Ion Iliescu să elaboreze lucrări științifice de anvergură, iar mai apoi să o lase pe ea să și le însușească. Aflat la început de drum în cariera politică, Ion Iliescu nu dorea sub nici o formă să se pună rău cu partidul, așa că și-a convins soția să coopereze.

“E o femeie foarte puternică. De la început mi-a spus: eu rămân alături de ține în orice împrejurări, dar să n-ai pretenția ca eu să fiu prezentă la probleme de protocol”, a adăugat Ion Iliescu.

Nina și Ion Iliescu se cunosc din liceu

Ea, Elena Șerbănescu – Nina, avea 18 ani, el tot atât. Ea învăța la „Iulia Hașdeu”, el la „Sfântul Sava”. Era anul 1948, iar elevii erau organizați în pepiniera de cadre a Partidului Comunist. Se numea Uniunea Asociațiilor Elevilor Români (UAER). Nina era secretara organizației pe București cu probleme de cultură, iar Ion – Nelu era secretar al Comitetului Național al UAER.

Nina juca volei în echipa Liceului „Iulia Hașdeu”. Ion Iliescu a remarcat-o de la primele meciuri la care a asistat, căci el coordona și compartimentul sportiv al UAER. O urmărea cu mare drag când juca, iar mai apoi, când a trecut să se ocupe doar de departamentul organizatoric, a continuat să o întâlnească pe eleva de la ”Iulia Hașdeu”. Ba la meciurile de volei, ba la serate dansante. Le plăceau foarte mult să danseze.

Cei doi s-au căsătorit în 1951, după ce au devenit apropiați în timpul studiilor la Moscova.  Nunta lor a fost una simplă, modestă, alături de familie, iar luna de miere au petrecut-o la Sovata.

”Am avut anii aceia de studenție împreună, la Moscova, asta ne-a consolidat relația afectivă. După terminarea celui de-al doilea an de studenție, pe 21 iulie 1951 ne-am căsătorit, fiind studenți. A fost o nuntă foarte modestă. Pe vremea aceea nu aveam bani și nu ne puteam permite ce se întâmplă acum cu nunțile acestea. Am mers împreună cu familia, două mame și două mătuși și ne-am căsătorit”, a declarat fostul președinte în urmă cu câțiva ani.

Ion Iliescu a fost întrebat în 2011 dacă și-a dorit copii, iar fostul președinte a spus că acest lucru nu a fost posibil: Ba chiar ne-am dorit, dar nu a fost să fie…Soția mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea…nu s-a mai putut”, a răspuns fostul președinte.


Exclusiv. Mama lui Mario Fresh, în al nouălea cer. Ce i s-a întâmplat viitoarei cuscre a Andreei Esca!

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri