În primele zile din 1990, la balconul Universității București au apărut numeroase personalități care au vorbit mulțimii adunate în Piața Universității: Corneliu Coposu, Marian Munteanu, părintele Galeriu, profesorul Emil Constantinescu. Tot acolo, Valeriu Sterin și Cristian Pațurcă au mobilizat mulțimea.
Povestea tristă a folk-istului Valeriu Sterian
În primele zile din 1990, ”golanii”, cum i-a numit atunci Ion Iliescu pe protestatari au primit în dar cântece folk, cântate de Cristian Pațurcă și Valeriu Sterian. După aceea, folk-istul a intrat într-un con de umbră. Nu se mai asculta muzică folk.
Însă, Valeriu Sterian nu se dă bătut. În 1991, înfiinţează lansează albumul „Vino, Doamne!”, urmat de „S-a votat Codul penal” (1992), „Evenimentul zilei… şi altele” (1994). În 1994, reînregistrează în variantă rock „Amintire cu haiduci”, iar în 1995, la insistenţele sale, Mircea Bodolan revine în muzica folk după o pauză de opt ani. Un alt moment de marcă pentru Sterian s-a consumat în 1997, când a cântat la Sala Palatului împreună cu celebra Joan Baez.
Tot în 1997, el a început să realizeze la Televiziunea Română, împreună cu Victor Socaciu, emisiunea folk „Vânare de vânt”, prin care urmărea promovarea tinerilor.
Pe 27 septembrie 1999, lui Vali Sterian i s-a ridicat permisul de conducere și a fost arestat preventiv pentru un accident rutier în care a fost implicat. A murit înainte să afle că a fost vinovat.
La 16 septembrie 2000, Valeriu Sterian moare, cu câteva zile înainte de a împlini 48 de ani, bolnav de cancer.
Valeriu Sterian, biografia
Unul dintre liderii care a pus bazele folkului românesc se năştea la 21 septembrie 1952 în Ştiubei, comuna Râmnicelu, judeţul Buzău. Încă din timpul liceului a fost atras de muzică şi a început să studieze pianul şi vioara, dar ulterior s-a simţit atras de baterie. Astfel, el a cântat la tobe în formaţia liceului, „Copiii Florilor”, fondată chiar de el şi cu care a debutat în 1971, an în care s-a decis să studieze şi chitara.
În 1972 urmează mutarea la Bucureşti, unde a urmat cursurile Facultăţii de Psihologie. Alături de Carmen Marin a format duetul „Vali şi Carmen”, iar cei doi au câştigat Premiul pentru Cel mai bun cântec (Nopţi) în anul ce a a urmat. Era a doua ediţie a Festivalului „Primăvara Baladelor”, dar piesa „Nopţi” a fost ulterior cenzurată. Urmează concertele în cluburi studenţeşti şi apariţii la TVR.
Totuşi, din 1975, Vali Sterian cântă singur, dar această perioadă coincide cu aceea în care poetul Adrian Păunescu începe organizarea Cenaclului Flacăra. Vali Sterian şi alţi mari artişti folk şi rock (Mircea Florian, Doru Stănculescu, Marcela Saftiuc, Sfinx, Pro Musica), se alătură Cenaclului.
Colaborarea lui Sterian cu Adrian Păunescu n-a durat decât 5 ani, la finalul cărora artistul a părăsit Cenaclul.
În 1975 este editat la Electrecord primul său material discografic, intitulat „Muzică folk”. Discul respectiv conţinea două piese: „Cu iubirea de moşie” şi „Cântec de oameni”, la care a colaborat cu muzicianul Dan Andrei Aldea. Tot în aceat perioadă apare melodia „Amintire cu haiduci”, cea mai cunoscută creaţie a lui alături de celebra piesă „Nopţi”. În sezonul estival, folkistul era nelipsit de la concertele susţinute pe litoral
Impresionat de evenimentele din decembrie 1989 şi purtând stigmatele regimului comunist, Vali Sterian participă activ la fenomenul Piaţa Universităţii din 1990.
El s-a implicat în evenimentele sociale de atunci şi a devenit pentru foarte mulţi un lider de opinie.
În toamna lui 1999, artistul a fost implicat intr-un accident de circulație pe Bd. Gheorghe Magheru din centrul Capitalei, în urma căruia două persoane și-au pierdut viața. A fost arestat pe data de 4 octombrie a aceluiași an, fiind acuzat de ucidere din culpă și conducere a autoturismului sub influența băuturilor alcoolice, dar a fost eliberat dupa o lună, considerându-se că poate fi cercetat în stare de libertate.
Cu doar câteva zile înainte de a împlini 48 de ani, pe 16 septembrie, Valeriu Sterian moare bolnav de cancer.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook