Irina Petrescu a iubit cu patimă bărbați celebri

Irina Petrescu a iubit cu patimă bărbați celebri
Marea noastră actriță, Irina Petrescu, ar fi împlinit vârsta de 79 de ani, pe 19 iunie. A murit discret, la 19 martie 2013, după o carieră fabuloasă de peste 50 de ani. De-a lungul vieții, a fost iubită cu patimă de marele regizor Liviu Ciulei, dar și de Virgil Ogășanu, Ștefan Iordache și Adrian Pintea.

Actrița Irina Petrescu s-a născut la 19 iunie 1941. Visa să devină architect, dar soarta a vrut altceva. A picat examenul la Arhitectură pentru că, fiind mioapă, a greșit desenele de concurs.

Părinții au dus-o la restaurantul Continental, ca să o consoleze. Un tip cu barbă i-a dat târcoale. Era regizorul Savel Stiopul care i-a propus să devină actriță. Deși a luat probele la Institutul de Teatru, a fost exmatriculată pentru că familia ei era considerată ”de origine nesănătoasă”, de chiaburi. Anul următor și-a pus ”pile” la ministrul culturii de atunci, iar la 19 ani era distribuită într-un film foarte apreciat. Faimosul regizor Liviu Ciulei i-a oferit rolul principal în pelicula „Valurile Dunării“ (1959). De altfel, apropiaţii celor doi spun că Liviu Ciulei a fost unul dintre barbaţii care au iubit-o pe Irina Petrescu.

Faimosul regizor Liviu Ciulei i-a oferit rolul principal în pelicula „Valurile Dunării“ (1959)

Irina Petrescu a reuşit să se impună în lumea artistică prin ţinuta, distincţia şi eleganţa sa, dar şi prin frumuseţea, seriozitatea şi rigurozitatea cu care profesa. Tocmai de aceea, arareori acorda interviuri, preferând să se concentreze asupra spectacolelor în care juca.

Irina Petrescu a iubit cu patimă bărbați celebri

Liviu Ciulei a fost unul dintre barbaţii care au iubit-o pe Irina Petrescu, dar actrița a avut și alte relații speciale. ”Se vedea cu ochiul liber că se iubesc”, a spus Irina Margareta Nistor, într-un interviu mai vechi.

După o căsnicie eşuată în tinereţe, actriţa nu s-a mai căsătorit, iar în 1980 a fost diagnosticată cu cancer mamar şi s-a operat. Deşi nu s-a recăsătorit, Irina Petrescu s-a bucurat de câteva iubiri celebre. Timp de mai mulţi ani s-a implicat într-o relaţie cu Virgil Ogăşanu.

S-a iubit cu patimă cu Adrian Pintea, celebru pentru performanța din ”Hamlet”, dar și pentru rolul Iancu Jianu. Andrei Pintea era mai tânăr decât Irina Petrescu cu 13 ani, dar diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se iubească. ”Am cunoscut în tinereţe o femeie absolut superbă, mult mai în vârstă decât mine, care mi-a servit lecţiile exacte de inhibare şi de distrugere a propriului meu egoism“, povestea , la un moment dat, Adrian Pintea.

Andrei Pintea era mai tânăr decât Irina Petrescu cu 13 ani, dar diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se iubească
  • La scurt timp după moartea lui Adrian Pintea, în 2007, Irina Petrescu a făcut o mărturisire neașteptată. ”El a fost artistul generos. Nimeni nu-l va putea ajunge şi egala. A plecat, lăsându-ne pe noi toţi, care l-am iubit, învăluiţi de zâmbetul lui îngăduitor şi tandru“, a mărturisit actriţa în cadrul ediţiei din 2007 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la care participa pentru a fi distinsă cu Premiul de Excelenţă
  • O altă mare iubire a Irinei Petrescu a fost Ștefan Iordache, cu care jucase în filmul ”Străinul”. Acesta chiar  a cerut-o  în căsătorie, dar a fost refuzat de tatăl Irinei Petrescu pe motiv că era „un golan de Rahova“.
  • Chiar Ștefan Iordache a dezvăluit povestea de amor: ”Faptul că cineva se îndrăgostise de mine, o actriţă cunoscută, cum devenise Irina Petrescu, m-a copleşit. Am iubit-o şi eu, atunci, pentru iubirea ei. Dar, ca într-o telenovelă caraghioasă, părinţii ei nu m-au vrut. Cu tatăl ei am avut câteva discuţii. Mi-a spus în faţă: «Cum îţi îmaginezi că eu, un doctor, o să-mi las fiica să se mărite cu un copil de croitor, cu un derbedeu?» Încerca să-mi demonstreze că nu am nici un viitor, că sunt un nimeni. Dădusem nişte probe pentru filmul «Duminică la ora şase». Pintilie mă asigurase că am luat rolul. Aveam parteneră pe Irina. După câteva zile m-a sunat asistentul lui să-mi spună că nu voi mai fi distribuit. Părinţii Irinei nu erau de acord.” Sursa: icr.ro