Catedrala cu cele 49 de clopote al căror dangăt taie văzduhul și pătrunde până în cel mai mic colțișor al inimii este închinată Sfântului Rumbold, misionar și martir creștin care a fondat o abație în apropiere.
Deși nimeni nu a spus cu exactitate, se crede că Sfântul își doarme somnul de veci în interiorul catedralei. Examinarea de ultimă generație a relicvelor cinstite ca fiind ale Sfântului Rumbold, păstrate în altar, a arătat că acesta ar fi trăit în jur de 40 de ani și ar fi murit între 580 și 655, în timp ce tradiția susține că ar fi vorba de 775 d.Hr.
În 1999, turnul catedralei a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca parte a sitului Belfries of Belgium and France, în semn de recunoaștere a arhitecturii sale și a importanței sale în sarcini civice, cum ar fi un turn de veghe.
Ridicarea turnului a fost finanțată de pelerini
Construcția bisericii în sine a început după anul 1200, iar biserica a fost sfințită în 1312. După incendiul orașului din 1342, maestrul mason Jean d’Oisy a gestionat reparațiile, iar succesorii săi au terminat bolțile naosului până în 1437.
În perioada anilor 1452-1520 a fost ridicat turnul Sfântului Rumbold, finanțat de pelerini, construit pe ceea ce ce fusese cândva un teren unde inundațiile erau la ordinea zilei. Biserica St-Rumbold ar fi trebuit să fie încununată de o turlă de 77 de metri, dar au fost construiți doar șapte metri din aceasta, de unde și forma neobișnuită.
Biserica a funcționat ca și catedrală din 1559. În secolul al XVIII-lea, ornamentul de jur împrejurul fiecărui capitel, format din frunze de varză sculptate, care a fost o sursă de inspirație pentru numeroase biserici gotice, a fost înlocuit. În ciuda caracteristicii sale incomplete, acest monument din Patrimoniul Mondial are o înălțime de 97,28 metri. Pe cele 514 trepte ale sale, urcate de mii de turiști în fiecare an, au călcat Ludovic al XV-lea, Napoleon, Regele Albert I, dar și Regele Baudouin cu regina Fabiola.
Cel mai mare dintre clopote are o greutate de opt tone
În turn se află celes 49 de clopote, însă doar cele mai mari clopote se „balansează”, care sunt încă în stare de funcționare. Greutățile clopotelor variază de la 16 kg până la cel mai notabil clopot, „bourdonul Salvator”, care bate orele și cântărește nu mai puțin de opt tone.
Până în 1923, catedrala a avut 18 clopotari, înainte de preluarea electricității. 39 de trepte mai sus de acest instrument, există un al doilea carillon complet, pe care se susțin concerte în timpul lunilor de vară. Intrarea principală, aflată sub turn, duce în naosul catedralei, cu o lungime de aproximativ 118 metri. 40 de altare gotice decorate cu prețiozitate și tot restul mobilierului au dispărut în timpul tulburărilor religioase din 1566-1585.
Catedrala cu două orgi
Deși catedrala a fost cruțată în timpul iconoclasmului din 1566, a fost jefuită în cele trei zile ale Furiei spaniole din 1572 de către trupele de măcelari aflate sub comanda fiului lui Alva, Fadrique, și a suferit Furia englezească a jafurilor comise de mercenari dezlănțuiți în slujba Statelor Generale în 1580.
Interiorul prezintă un altar înalt, cu 25 de picturi ilustrând viața Sfântului Rumbold, precum și picturi și vitralii, dintre care una înfățișând-o pe Madonna Neagră, dar cu față albă. Catedrala are două orgi. Orga principală de pe reversul fațadei vestice a fost construită în 1957 de către constructorul de orgi Stevens. Pe reversul fațadei laterale se află o orgă mai mică, instalată acolo în 1919 de același specialist. Instrumentul are 30 de registre pe două claviaturi manuale și pedalier.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook