Simona Ionescu / Redactor Șef

Cazul furtului toaletei din aur masiv dintr-un Palat din Anglia rămâne o enigmă. Ce s-a întâmplat cu hoții

Cazul furtului toaletei din aur masiv dintr-un Palat din Anglia rămâne o enigmă. Ce s-a întâmplat cu hoții
În septembrie 2019, toaleta din aur masiv a dispărut de la Palatul Blenheim. Hoții neagă acum acuzațiile de furt.

În 2019, în timp ce era prezentată în cadrul unei expoziții a artistului conceptual italian Maurizio Cattelan, toaleta din aur masiv a fost sustrasă din Palatul Blenheim. Cei trei hoți neagă acuzațiile de furt.

Procesul începe în februarie 2025

Toaleta, care putea fi folosită în scopul pentru care a fost proiectată, fusese expusă doar două zile înainte de a fi furată. Întrucât era instalată în acel moment, furtul a provocat inundații și daune la casa domnească din secolul al XVIII-lea din Woodstock. Palatul este inclus în patrimoniul mondial UNESCO și a fost locul de naștere al lui Sir Winston Churchill.

Bărbații au negat acuzațiile

În timpul unei audieri la Oxford Crown Court, trei bărbați acuzați de jaf și conspirație pentru transferul de bunuri infracționale, au pledat „nevinovat” în fața unui tribunal britanic, la acuzațiile privind sustragerea toaletei din aur de 18 carate din Palatul Blenheim.

Michael Jones, în vârstă de 38 de ani, din Oxford, și James Sheen, în vârstă de 39 de ani, din Wellingborough, în Northamptonshire, sunt acuzați de furt prin efracție. De asemenea, Sheen este acuzat de transfer de bunuri infracționale și conspirație. Nu în ultimul rând, Frederick Sines, în vârstă de 35 de ani, din Ascot, este acuzat de conspirație în vederea transferului de bunuri infracționale.

Maurizio Cattelan stând pe toaleta sa din aur, „America”, la Muzeul Guggenheim din New York. Sursă foto: www.thecollector.com

Bărbații au fost eliberați pe cauțiune

Un al patrulea acuzat, Bora Guccuk, în vârstă de 40 de ani, din Londra, a fost și el acuzat de conspirație în vederea transferului de bunuri infracționale. Până în acest moment, nu i s-a cerut însă să pledeze.

A doua zi după furt, polițiștii au spus că hoții au intrat în palat în noaptea dinspre 13 spre 14 septembrie 2020 și au plecat dimineață, luând cu ei toaleta din aur masiv. S-au folosit la transport de două mașini. Poliția a mai spus că au fost produse pagube mari și inundații. Nu este clar dacă toaleta, botezată ”America”, a fost recuperată, iar autorităţile nu au făcut deocamdată declaraţii despre situaţia în care se află acest obiect.

Până la următoarea înfățișare în instanță, inculpații au fost eliberați pe cauțiune. Procesul va începe în februarie 2025.

Toaleta din aur masiv a fost estimată la 4,8 milioane de lire sterline

Toaleta denumită „America” este din aur de 18 carate. Ea include scaunul, vasul și toaleta operațională și a fost evaluată la 4,8 milioane de lire sterline, adică 5,5 milioane de euro. Toaleta a fost considerată piesă de rezistență pentru expoziția dedicată lui Maurizio Cattelan la Palatul Blenheim. Este vorba de un extraordinar conac baroc ce datează din secolul al XVIII-lea din Oxforshire și locul de naștere al lui Winston Churchill. Palatul este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre