Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai veche Biblie din lume se află în Etiopia. Este scrisă pe piele de capră

Cea mai veche Biblie din lume se află în Etiopia. Este scrisă pe piele de capră
Prima Biblie creștină ilustrată din lume a fost descoperită la o mănăstire etiopiană și a reușit să impresioneze savanții lumii. Cartea este scrisă în Ge'ez, o limbă veche din Etiopia, pe piele de capră.

Specialiștii spun că această Biblie, scrisă într-o limbă de care aproape că n-a auzit nimeni, este cu aproape 800 de ani mai veche decât versiunea King James și conține 81-88 de cărți, față de 66. Aceasta include Cartea lui Enoch, Esdras, Buruch și toate cele trei cărți ale lui Maccabee, precum și o mulțime de alte cărți care au fost excomunicate din versiunea King James. Cartea sfântă, scrisă pe piele de capră, este păstrată la mănăstirea Garima din nordul Etiopiei.

A reușit să le copieze într-o zi pentru că Dumnezeu a întârziat apusul soarelui

Cea mai veche Biblie creștină ilustrată din lume a fost salvată de o organizație caritabilă britanică, care a localizat-o într-o mănăstire etiopiană izolată, situată la peste 2000 de metri altitudine. Incredibilele Evanghelii Garima poartă numele unui călugăr care a sosit în țara africană în secolul al V-lea și despre care se spune că le-ar fi copiat într-o singură zi.

Este vorba de Abba Garima care ar fi ajuns la Constantinopol în anul 494 d.Hr., legenda amintind că a reușit această performanță pentru că Dumnezeu a întârziat apusul soarelui. Surprinzător este faptul că minunatele culori sunt încă vii și, grație Fondului pentru patrimoniul etiopian, au fost conservate.

Cel de-al doilea volum e scris de o mână diferită

Experții cred că este, de asemenea, cel mai vechi exemplu de legare a unei cărți încă atașată de paginile originale. Supraviețuirea Bibliei este cu atât mai incredibilă, ținând cont de faptul că țara a fost supusă invaziei musulmane, invaziei italiene și că un incendiu din anii 1930 a distrus biserica mănăstirii.

Cea mai veche Biblie din lume

Există două volume care datează din aceeași perioadă, dar cel de-al doilea este scris de o mână diferită de prima. Ambele conțin ilustrații și cele patru Evanghelii. Deși textele au fost menționate de călătorii ocazionali încă din anii 1950, se credea că acestea datează cel mai devreme din secolul al XI-lea. Cu toate acestea, datarea cu carbon oferă o dată cuprinsă între anii 330 și 650 d.Hr.

Organizația caritabilă Ethiopian Heritage Fund, care a fost înființată pentru a ajuta la conservarea comorilor din țară, a făcut această descoperire uimitoare. De asemenea, i s-a permis un acces rar la texte, pentru ca experții să le poată conserva la fața locului.

Evangheliile sunt păstrate în întuneric, astfel încât culorile să rămână proaspete

„Toată munca asupra textelor a fost făcută in situ și totul este reversibil, astfel încât, dacă în viitor vor putea fi luate pentru a fi conservate în continuare, noi nu vom fi împiedicat acest lucru. Paginile fuseseră cusute grosolan în cadrul unei restaurări din anii 1960, iar unele dintre pagini nici măcar nu se întorceau.

Și cădeau în bucăți. Evangheliile Garima au fost păstrate la loc înalt și uscat, ceea ce a ajutat la conservarea lor în toți acești ani și sunt păstrate la întuneric, astfel încât culorile să arate proaspete. Acesta a fost cel mai uimitor dintre toate proiectele noastre, iar patriarhul, șeful Bisericii Etiopiene, a trebuit să își dea acordul”, a mărturisit Blair Priday de la Ethiopian Heritage Fund.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre