Dacă vă plac castelele și poveștile cu cavalerii care se luptă cu eroism, aveți aproape o cetate veche. Arheologii au găsit de-a lungul timpului ceramică și sticlărie romană, dar și monede și lingouri din aur.
Loc de poveste. Cetatea Feldioara, cea mai veche fortificație din Brașov
Cetatea Feldioara este cea mai veche fortificație din județul Brașov. Comuniștii au lăsat-o în paragină și a zăcut în ruină până în 2017 când s-a încheiat reconstrucția acestui loc de poveste.
Fortificația este atestată documentar de la 1225 și a rezistat semeață secole. S-a prăbușit în timpul comunismului și a lăsată în ruină. Lucrările au fost laborioase, după o cercetare arheologică aprofundată a întregului sit istoric realizată sub coordonarea arheologului Daniela Marcu-Istrate.
Descoperirile arheologice au arătat că dealul cetății a fost locuit cu mii de ani în urmă, fiind scoase la lumină artefacte surprinzător de bine conservate din perioadele neolitică (cultura Cucuteni), geto-dacică și medievală. Arheologii au găsit de-a lungul timpului ceramică și sticlărie romană, dar și monede și de lingouri din aur.
Cetatea Feldioara, cetatea Fecioarei Maria
Localnicii îi mai spun Marienburg „Cetatea Mariei”. Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni, cei care au ridicat cetatea Feldioarei. A fost lăsată de izbeliște de comuniști, dar acum turiștii se pot bucura de acest loc istoric. Primii turiști au putut vedea fortificația abia în iulie 2018.
La Cetatea Teutonilor au fost restaurate toate turnurile și zidurile de incintă (turnurile de Nord, Sud, Est, Vest și zidul Zwinger de protecție), iar fortificațiile teutone inițiale au fost conservate. În curtea interioară au fost puse în valoare, prin marcare la nivelul solului, resturile unei capele inițiale și ale unei mănăstiri. A fost reconstruită fântâna și s-a amenajat un spațiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde poate fi admirată panorama Ţării Bârsei.
S-a ales ca moment de restaurare secolul al XVII-lea, atunci când cetatea era tencuită. Pentru a nu se face confuzia între zidurile inițiale și ceea ce s-a construit acum, constructorii au folosit lemnul. Sursa: primaria-feldioara.ro
„Frumoasa adormită” a Chinei. I se spune Lady Dai și are o poveste fascinantă
Secretele mumiei însărcinate. Este prima găsită până acum
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook