Simona Ionescu / Redactor Șef

„Frumoasa adormită” a Chinei. I se spune Lady Dai și are o poveste fascinantă

„Frumoasa adormită” a Chinei. I se spune Lady Dai și are o poveste fascinantă
Misterul mumiei pe care egiptenii ar fi geloși continuă să fascineze. „Frumoasa adormită” a Chinei, așa cum a fost denumită, are 2000 de ani vechime și a rămas într-o stare de invidiat.

Lady Dai, sau Xin-Zhui, a fost o aristocrată chineză din dinastia Han Li Tsan. Mormântul lui Dai a fost descoperit în 1971 la situl arheologic Mawandui de lângă orașul chinez Chanshi. În momentul descoperirii sale, mumia a șocat oamenii de știință. Deși fața ei pare umflată și puternic deformată, pielea mumiei este încă moale la atingere, nu există semne de riduri, iar brațele și picioarele ei încă se pot îndoi. Organele interne au fost, de asemenea, conservate, iar sângele a rămas în vene. 

În timp ce alte mumii se dezintegrează la cea mai mică mișcare, starea lui Lady Dai a permis medicilor să efectueze o autopsie completă la 2.100 de ani de la moartea ei. Nu numai că au putut determina cauza morții, dar au învățat multe despre viața ei. Grupa sa de sânge a fost și ea determinată. Autopsia lui Lady Dai este cel mai detaliat profil medical întocmit vreodată asupra unui om străvechi. Datorită conservării sale excepționale, Lady Dai a fost supranumită „Frumoasa adormită” a Chinei. 

Mumiille asiatice, păstrate „accidental”. Lady Dai, înhumată cu o adevărată avere lângă ea 

În timp ce în Egiptul Antic mumificarea era un proces ce făcea parte obligatoriu din ritul înmormântării, în Asia acest procedeu era unul accidental. În Asia oamenii erau îngropați în „locul potrivit”, unde mediul în sine acționa ca un mijloc de conservare a corpului. Prin urmare, mumiile asiatice se găsesc cel mai adesea în regiunile deșertice ale Iranului și în bazinul râului Tarim. Mumiile se găsesc și în climatele asiatice mai umede, dar sunt foarte greu de recuperat, deoarece corpurile se descompun foarte repede după ce au fost scoase din morminte datorită climatului cald și umed la care sunt expuse pe neașteptate.

Lady Dai a dus un stil de viață luxos, deoarece mormântul ei era plin de numeroase obiecte, disponibile doar celor mai puternici oameni la acea vreme. Printre descoperiri s-au numărat sute de articole din mătase fină, articole de îmbrăcăminte, diverse condimente, flori și produse cosmetice. De asemenea, în mormânt se aflau numeroase instrumente muzicale și statuete, dar și alte mii de obiecte. „

Aceste descoperiri demonstrează în mod clar că Lady Dai a dus o viață bogată pe care a iubit-o foarte mult”, a declarat Willow Weilan Hai Chang, director de galerie la China Institute din New York, unde unele dintre obiectele funerare erau expuse în 2009. „Este evident că Lady Dai a vrut să-și păstreze toate bunurile în viața de apoi.”

De ce a murit Lady Dai. Se hrănea cu supă de scorpion 

Tocmai această viață luxoasă i-ar fi cauzat moartea. În general, este acceptat faptul că Lady Dai a fost foarte frumoasă în tinerețe, dar mai târziu s-a răsfățat prea mult cu delicii culinare (de exemplu, supă de scorpion) până când figura ei minionă s-a transformat în obezitate.

Desenele de pe piatra funerară funerară o arată pe Lady Dai sprijinindu-se de un baston. Poate că nu putea merge fără baston din cauza trombozei coronariene și a arteriosclerozei, dobândite ca urmare a unui stil de viață sedentar. Autopsia a relevat, de asemenea, un disc deplasat la nivelul coloanei vertebrale. Acesta îi provoca dureri de spate severe și dificultăți de mers.

Lady Dai a murit la vârsta de aproximativ cincizeci de ani, dintr-un atac de cord brusc cauzat de o sănătate precară. Pepenele galben a fost ultima ei masă. În mod ironic, mormântul ei conține un volum colosal de cărți despre sănătate, bunăstare și longevitate. Tabletele sculptate cu caractere chineze poartă rețete pentru medicamente tradiționale chinezești pentru dureri de cap, paralizie, astm, probleme sexuale și alte probleme de sănătate.

Cum a rezistat mumia atâta timp 

Este încă un mister modul exact în care mumia a luptat împotriva putrezirii, deoarece multe corpuri îngropate în astfel de medii izolate nu au supraviețuit până în prezent. Săpăturile asupra corpului lui Lady Dai, precum și pentru soțul și fiul ei, sunt considerate unele dintre cele mai ambițioase descoperiri arheologice din secolul al XX-lea. 

De la construirea mormintelor până la diferite artefacte funerare, arheologii au reușit să realizeze o imagine a stilului de viață al aristocraților în perioada Hun. Din diversele feluri de mâncare din mormânt și chiar din conținutul stomacului lui Lady Dai, oamenii de știință au reușit să reconstruiască o istorie remarcabil de detaliată a dietei dinastiei. S-a făcut lumină asupra practicilor agricole, tehnicilor de vânătoare, domesticirii animalelor, fabricării, gătitului, cultivării rețetelor și înțelegerii structurale în dezvoltarea uneia dintre bucătăriile mari și durabile din lume.  

Foto: Facebook

Misterul lui Mtoto, copilul găsit în cel mai vechi mormânt uman din Africa

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre