De ce nu a purtat Regina Camilla tiara pe cap la căsătoria cu Charles. Regina Elisabeta a intervenit după nuntă

În 2005, când s-a căsătorit cu Charles, Camilla nu a purtat o tiară pe cap, ci un accesoriu auriu cu pene, realizat de Philip Treacy. Decizia a stârnit comentarii, dar au existat mai multe motive pentru alegerea vestimentară.
În primul rând, nunta nu a fost prima pentru niciunul dintre membrii cuplului. Charles fusese căsătorit anterior cu Prințesa Diana, iar Camilla fusese căsătorită cu ofițerul armatei britanice Andrew Parker Bowles între 1973 și 1995.
De asemenea, evenimentul nu a fost o nuntă regală tradițională. Cuplul s-a căsătorit într-o ceremonie civilă urmată de o binecuvântare religioasă, în loc de o ceremonie religioasă. Primul moment în care Camilla a purtat o tiara a avut loc cu câteva decenii înainte de a deveni membră a familiei regale, când a purtat o tiara cu diamante pentru nunta sa din 1973 cu Parker Bowles.
Tiara Cubitt-Shand i-a fost împrumutată Camillei de bunica sa, Sonia Keppel Cubitt, și a devenit un prețios obiect de familie al reginei. Tiara, care prezintă un mare buchet floral de diamante în mijlocul unui bandeau floral din diamante, a fost moștenită de mama Camillei, Rosalind Shand, și când aceasta a decedat în 1994, a trecut la viitoarea regină.
Primul moment în care Camilla a purtat o tiara ca membră a familiei regale a avut loc la câteva luni după nunta sa.
La o cină de stat norvegiană din noiembrie 2005, atunci Ducesa de Cornwall a purtat Tiara Delhi Durbar. Conform The Court Jeweller, piesa înaltă din platină și aur a fost creată pentru Regina Mary în 1911, pentru a fi purtată la o ceremonie care să celebreze încoronarea sa și a Regelui George V ca noi împărați ai Indiei.
Cuplul regal a călătorit la Delhi pentru celebrare, cunoscută sub numele de durbar, iar cum bijuteriile regale nu sunt permise să părăsească Marea Britanie, a fost creată o tiara nouă pentru regină, pentru a fi purtată în India. Regina Elisabeta, Regina Mamă, a purtat ulterior tiara în timpul turneului familiei regale în Africa de Sud, în 1947.
Totuși, cina de stat din 2005 a marcat singura dată când Camilla a purtat tiara Delhi Durbar până în prezent. Este posibil ca controversele legate de asocierea cu colonizarea britanică a Indiei — care au afectat percepția publicului asupra altor bijuterii regale, cum ar fi diamantul Koh-i-Noor — să fi descurajat membrii familiei regale să poarte această piesă.
De la căsătoria cu Regele Charles, una dintre piesele cele mai purtate de Camilla a fost tiara Greville. Această piesă impunătoare nu face oficial parte din bijuteriile regale, dar a fost moștenită de Regina Elisabeta, Mama Regină, căreia Dame Margaret Greville i-a lăsat întreaga colecție de bijuterii în 1942.
Regina Mamă a fost discretă în legătură cu colecția, care includea și un colier cu diamante care i-a aparținut Mariei Antoaneta. După cum explică The Court Jeweller în analiza colecției, pentru a respecta conveniențele, aceasta nu a purtat niciuna dintre piesele din colecție în public până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Chiar și atunci, a păstrat multe dintre piesele impunătoare pentru sine, până aproape de momentul morții sale în 2002.
Totuși, ea a fost foarte atașată de tiara Greville, iar aceasta a devenit piesa sa semnătură pentru restul vieții. A purtat chiar această tiara geometrică unică în mai multe portrete oficiale regale.
La moartea sa, Regina Mamă a transmis colecția de bijuterii fiicei sale, Regina Elisabeta. Cu toate acestea, monarhul care a domnit cel mai mult nu a purtat niciodată tiara Greville în public, probabil din cauza legăturii semnificative cu mama sa decedată.
Totuși, a fost de acord să o împrumute Camillei începând din 2006, iar actuala regină a făcut-o piesa ei semnătură.
Regina Camilla a purtat de atunci tiara Greville de cel puțin opt ori, la banchete de stat, gale regale și chiar la deschiderea oficială a Parlamentului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook