Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire uriașă despre Vlad Țepeș. Nimeni n-a știut acest lucru despre domnitorul Valahiei

Descoperire uriașă despre Vlad Țepeș. Nimeni n-a știut acest lucru despre domnitorul Valahiei
Să fi avut Vlad Țepeș într-adevăr legătură cu vampirii? O descoperire nouă ar putea schimba tot ce am știut până acum despre domnitorul Valahiei.

Oamenii de știință au descoperit în premieră un lucru cu totul și cu totul ieșit din comun despre Vlad Țepeș. E pur și simplu incredibil!

Potrivit unui studiu recent publicat în revista „Analytical Chemistry”, Vlad Țepeș ar fi suferit de o boală despre care nu se știau multe lucruri. Această maladie ar fi avut o legătură directă cu „lacrimile de sânge” ale domnitorului. Oamenii de știință au reușit să afle acest lucru după ce au făcut mai multe analize chimice după ce au studiat scrisorile scrise de Țepeș.

Trei documente au fost analizate

Specialiști de renume, inclusiv geneticieni, de la Universitatea Catania-Sicilia, SpringStyle Design Tech Ltd-Anglia, Arhivele Naționale ale României și Politehnica din Milano, au luat probe microbiologice de pe trei documente care au fost autentificate ca fiind ale lui Vlad Țepeș.

Aceste probe au inclus particule de piele, dar și salivă. Unul dintre autorii studiului, cercetătorul Vincenzo Cunsolo de la Universitatea din Catania, a dorit să afle cum era starea de sănătate a domnitorului care a trăit acum 500 de ani. Rezultatul analizei a oferit totodată și o perspectivă asupra vieții de atunci.

Vlad Țepeș suferea de o boală necunoscută în acele vremuri

Ce boli a avut Vlad Țepeș

Așa s-a aflat că Vlad Țepeș, ca orice altă persoană, a avut mai multe afecțiuni, de la ciliopatie și boli infecțioase, la hemolacrie sau „lacrimile de sânge”. Afecțiunea, spun specialiștii, este asociată cu probleme care implică sistemul conjunctiv și lacrimal, dar cauzele pot fi și malformații vasculare până la diferite infecții.

Despre hemolacrie nu se știau multe lucruri în acea perioadă, boala fiind studiată în detaliu mult mai târziu. Motiv pentru care cei care sufereau de așa ceva, erau asociați cu demonii sau tot felul de alte entități. De aceea, în cele mai dese cazuri persoanele care aveau hemolacrie erau exorcizați, arși pe rug sau decapitați.

De aici și până la mitul vampirilor de care e legat numele lui Dracula n-a mai fost decât un pas. Ulterior, mitul a fost perpetuat și popularizat în toată lumea.

Cum au procedat oamenii de știință

Pentru a reuși să preleveze molecule și proteine din manuscrisele lui Vlad Țepeș, cercetătorii au utilizat o peliculă cu acetat de etilen-vinil, cunoscută ca EVA. S-a făcut apoi o analiză spectometrică de masă, iar în final au fost identificate 16 proteine umane caracteristice pielii, sângelui și respirației. Vlad „Drăculea” Basarab a fost nepotul direct al lui Mircea Basarab, și fiul lui Vlad Basarab, cunoscut ca și „Dracul”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre