Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperirea din cutie. Are legătură cu moartea președintelui Kennedy

Descoperirea din cutie. Are legătură cu moartea președintelui Kennedy
Săptămâna aceasta va apărea în America o carte ce se așteaptă să aibă un mare succes. Potrivit autorului J Randy Taraborrelli, noua carte se numește „Jackie: Public, Private, Secret” și este focusată pe viața familiei Kennedy. Una din dezvăluiri: descoperirea dintr-o cutie aflată în podul casei mamei lui Jackie Kennedy.

Autorul cărții scrie că Jackie, soția președintelui Kennedy, asasinat în 1963 a fost îngrozită când mama ei a descoperit costumul pe care-l purta în ziua în care John a fost împușcat în Dallas. Întâmplarea a avut loc la mijlocul anilor 1980.

Cutia albă de carton stătea într-un colț întunecat al podului, uitată de ani de zile. Abia când cutia a fost deschisă, s-a aflat despre conținutul său macabru. Împăturit frumos, încă pătat de sângele președintelui John F. Kennedy, era acel costum roz purtat de Prima Doamnă Jackie Kennedy pe 22 noiembrie 1963, când soțul ei a fost împușcat mortal în mașina decapotabilă care traversa Dallas-ul.

Dezvăluirea uimitoare că acest compleu, marca Chanel, unul dintre cele mai simbolice articole vestimentare din istorie, a stat nesupravegheat timp de două decenii în podul casei din Washington DC a mamei lui Jackie, Janet Auchincloss, este doar una dintr-o serie de bombe din noua carte despre cea mai faimoasă primă doamnă a Americii.

Cum a ajuns costumul pătat de sânge la mama Primei Doamne

Se spune că mama Janet – care a murit în 1989 la vârsta de 81 de ani – a primit costumul de la servitoarea lui Jackie de la Casa Albă, Providencia Paredes, după ce Prima Doamnă, epuizată, s-a întors la Casa Albă în noaptea asasinatului.

Prima Doamnă a refuzat să-și dea jos costumul pătat de sânge, chiar dacă succesorul lui Kennedy, Lyndon B Johnson, a depus jurământul ca președinte la bordul Air Force One, spunând: „Lăsați-i să vadă ce au făcut”.

Despre dispariția pălăriei lui Jackie

Soția președintelui și-a căutat și pălărioara pe care o purta în ziua tragediei. A crezut că a fost distrusă. Pălăria roz, ca o bonetă, stropită cu bucăți din creierul președintelui John F. Kennedy, dispăruse.

Așa era îmbrăcată Jackie Kennedy în ziua în care John F Kennedy a fost împușcat în Dallas

„Unul dintre membrii familiei lui Jackie spune că Mary Gallagher (secretara lui Jackie) a recuperat pălăria la Parkland Memorial Hospital. Ea i-a dat-o lui Janet, mama Primei Doamne, la o săptămână după înmormântarea lui JFK. Janet a decis să o păstreze pentru ea. Nu se știe ce s-a întâmplat cu ea”, scrie Taraborrelli.

Jackie și-a donat costumul descoperit în cutia din podul mamei Arhivelor Naționale ale SUA. Acesta rămâne într-o cameră cu temperatură controlată, cu ordine stricte din partea ei să nu fie expus până în 2103, adică timp de 140 de ani de la asasinat, scrie presa internațională.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre