Simona Ionescu / Redactor Șef

Lucruri neștiute despre Jackie Kennedy. Elegantă și stilată, avea un defect fizic pe care puțini l-au cunoscut

Lucruri neștiute despre Jackie Kennedy. Elegantă și stilată, avea un defect fizic pe care puțini l-au cunoscut
Pe 28 iulie, Jackie Kennedy ar fi împlinit 94 de ani și, deși a murit de 26 de ani, a lăsat o amprentă de neșters în ceea ce privește stilul și clasa.

O națiune întreagă și o mare parte a lumii s-a îndrăgostit de ea, pentru frumusețea, eleganța și imaginea impecabilă.

A lucrat ca reporter și fotograf

După ce a urmat cursurile Universității Vassar, ale Sorbonei și ale Universității George Washington, Jackie a obținut primul ei loc de muncă, lucrând ca reporter la Washington Times-Herald în 1952. În calitate de „fotograf iscoditor” al ziarului, viitoarea primă doamnă a cutreierat străzile capitalei națiunii, întrebând străinii care erau opiniile lor despre orice, de la finanțe personale la politică și relații.

Jackie Kennedy, una dintre femeile frumoase și elegante ale lumii

Printre numeroasele persoane pe care le-a intervievat s-a numărat Richard Nixon, cel pe care John F. Kennedy avea să-l învingă mai târziu în alegerile prezidențiale din 1960.

A fost logodită pentru scurt timp cu un alt bărbat înainte de a se căsători cu John F. Kennedy

Înainte de a merge la prima întâlnire cu Kennedy, Jacqueline a fost foarte aproape de a se căsători cu un alt bărbat. În ianuarie 1952, paginile mondene ale ziarului Washington Times-Herald au anunțat logodna ei cu un absolvent al Universității Yale, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial și bancher de pe Wall Street, pe nume John Husted.

Tânăra, în vârstă de 22 de ani, a început în curând să aibă îndoieli în legătură cu această partidă și, se presupune că și-a exprimat rezervele cu privire la faptul că ar fi devenit o femeie casnică. În martie 1952, a anulat brusc nunta. La doar câteva luni mai târziu, a început să se întâlnească cu Kennedy, pe atunci congresman al SUA, după ce l-a întâlnit la o cină. Cei doi s-au căsătorit în septembrie 1953.

Jackie Kennedy a fost fotograf

A fost atât admirată, cât și criticată pentru vestimentația ei la modă

Jacqueline a fost unul dintre creatorii de modă definitorii ai anilor 1960. Femeile americane au căutat cu nerăbdare faimosul „look Jackie”, iar magazinele s-au grăbit să producă imitații ale rochiilor sale elegante și de clasă. Obsesia ei pentru couture franțuzească scumpă a fost criticată în timpul campaniei prezidențiale din 1960, iar după ce a devenit prima doamnă, tabăra Kennedy s-a temut că gustul ei pentru haine străine ar putea face ca familia să pară de neatins.

Pentru a rezolva această problemă, socrul ei, Joseph Kennedy, a ajutat-o să se asocieze cu designerul american Oleg Cassini. Cassini a continuat să creeze peste 300 dintre cele mai emblematice ținute ale lui Jackie, iar mai târziu s-a autointitulat „secretarul de stil” al Primei Doamne.

A lansat o renovare masivă a Casei Albe

La scurt timp după ce Kennedy a câștigat alegerile prezidențiale din 1960, Jaccquelie s-a apucat să revizuiască decorul ponosit al Casei Albe. După ce și-a epuizat bugetul de 50.000 de dolari în doar câteva zile, a creat Comitetul de Arte Frumoase pentru Casa Albă, a curtat donatori privați și s-a apucat de achiziționat piese de mobilier cu semnificație istorică, de la muzee și colecționari.

În scurt timp, ea a transformat conacul prezidențial într-un spațiu elegant, împodobit cu antichități și artefacte deținute cândva de personalități precum George Washington și Abraham Lincoln. În februarie 1962, ea a făcut un celebru tur televizat al Casei Albe proaspăt renovate pentru Charles Collingwood de la CBS-TV. Prestația i-a adus un premiu special Emmy și a contribuit la consolidarea statutului.

Alături de Onasis

A fost un editor de carte de succes

Jacqueline a avut ambiții literare încă de la o vârstă fragedă, iar după moartea lui Aristotle Onassis, în 1975, s-a mutat la New York pentru a urma o carieră de editor de carte. Fosta primă doamnă a început ca editor consultant la Viking Press, înainte de a se muta la Doubleday, unde a lucrat ca editor senior până la moartea sa, în 1994.

În perioada în care a lucrat în lumea editorială, ea a contribuit la elaborarea mai multor cărți populare, printre care autobiografia lui Michael Jackson „Moonwalk”, „The Cartoon History of the Universe” a lui Larry Gonick și traducerile din „Trilogia Cairo” a laureatului Nobel Naguib Mahfouz.

A fost prima care s-a referit la administrația Kennedy ca fiind „Camelot”

Într-un interviu acordat revistei Life Magazine la o săptămână după moartea soțului ei, Jackie a vorbit despre dragostea sa pentru „Camelot”, un musical bazat pe popularul roman arthurian „The Once and Future King”. Ea a precizat că președintelui îi plăcea să asculte o înregistrare a unui cântec din musical care conținea versul: „Să nu se uite că a existat cândva un loc, pentru o scurtă și strălucitoare clipă, care a fost cunoscut sub numele de Camelot”.

După ce a citat versurile, tânăra a continuat: „Vor mai fi din nou mari președinți, dar nu va mai exista niciodată un alt Camelot”. Interviul s-a dovedit a fi extrem de popular, iar „Camelot” a devenit în scurt timp prescurtarea pentru mitul și farmecul administrației Kennedy.

Un cameraman iscoditor…

Jackie avea un picior mai scurt

La un moment dat, Kathy McKeon, fosta sa asistentă a vorbit despre un lucru pe  care nimeni nu l-a știut: Jackie avea un picior mai scurt. Drept urmare, toată încălțămintea era transformată, Jackie având o platformă în pantoful piciorului mai scurt, ca să poată merge cum trebuie.

„Dulapul din dormitor era plin de hainele lui Madam, toate aranjate pe culori. Dar mai interesantă mi se părea platforma aplicată pe fiecare toc sau talpă a încălțărilor ei, care trebuia să compenseze pentru faptul că avea un picior mai scurt decât celălalt”, a scris McKeon în autobiografia sa, „Jackie’s Girl: My Life with the Kennedy Family”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre