Simona Ionescu / Redactor Șef

Documentele secrete ale reginei Elisabeta. Regele Charles, pe cale să facă o greșeală uriașă

Documentele secrete ale reginei Elisabeta. Regele Charles, pe cale să facă o greșeală uriașă
Nimeni nu știe dacă lumea va cunoaște vreodată conținutul documentelor private ale reginei Elisabeta. Andrew Morton, biograful prințesei Diana, se teme că scrisorile și jurnalele personale ale acesteia vor fi „arse” înainte de biografia oficiale. Regele Charles îi încredințează secretele sale lui „Tall Paul”, un ajutor loial al palatului.

Biograful prințesei Diana este îngrijorat de faptul că scrisorile private ale regretatei regine Elisabeta ar putea fi arse de către asistenții regali înainte ca un istoric să se poată uita în documentele ei pentru a scrie biografia oficială. Unde au ajuns secretele regelui Charles.

„Asistenții ar putea arde scrisorile”

La mai bine de un an de la moartea reginei Elisabeta, nu a fost făcut niciun anunț cu privire la istoricul care va primi sarcina de a scrie povestea oficială a vieții sale.  La începutul acestui an însă, s-a aflat că regele Charles i-a încredințat lui Paul Whybrew, consilier loial al Palatului, sarcina de a sorta documentele private ale reginei înainte ca acestea să fie transferate în arhiva regală de la Windsor.

Însă Andrew Morton, biograful prințesei Diana, autorul lucrării „Diana: Her True Story” din 1992, plină de dezvăluiri, și-a exprimat temerea că documentele reginei vor fi eliminate pentru a elimina orice material care familia regală nu dorește să devină public. Invitat la podcastul Scandal Mongers, el a declarat că este „enorm” de îngrijorat de faptul că asistenții ar putea „arde scrisorile” și a adăugat că „foarte multe” ar putea fi „deghizate și camuflate”.

La începutul acestui an, s-a aflat că Regele Carol i-a încredințat lui Paul Whybrew, consilier loial al Palatului, sarcina de a sorta documentele private ale Reginei înainte ca acestea să fie transferate în arhiva regală de la Windsor. Deasupra: Whybrew alături de regină în schița filmată cu starul James Bond Daniel Craig în 2012. Foto: Daily mail

„Așa cum au făcut Sarah McCorquodale și Frances Shand Kydd cu corespondența Dianei”

El a citat modul în care mama prințesei Diana, Frances Shand Kydd, și sora ei, Sarah, au ars o mare parte din corespondența prințesei, după moartea ei într-un accident de mașină în 1997. „Avem două biografii importante care urmează să fie comandate. Una despre Prințul Philip și una despre Majestatea Sa Regina. Cine va fi ales? Nu știu.

Cine se uită prin arhive? Ei bine, se pare că este lacheul reginei, Paul Whybrew, Tall Paul. Mă îngrijorează enorm, vor arde scrisorile așa cum a făcut Prințesa Margareta cu corespondența Reginei-Mamă. Așa cum a făcut familia Spencer. Așa cum au făcut Sarah McCorquodale și Frances Shand Kydd cu corespondența Dianei. Au ars chiar și notițele cu cerneală pe care le avea ea”, le-a spus Morton săptămâna trecută colegilor istorici Andrew Lownie și Phil Craig.

„Ei poartă pălăria de confidențialitate atunci când este vorba de protejarea corespondenței”

De asemenea, el a pus sub semnul întrebării dacă familiei regale ar trebui să i se permită să controleze accesul la documentele reginei. „Ar trebui să fie lăsat la latitudinea familiei? Evident, ei ar argumenta că este mama noastră și proprietatea noastră, deci scrisorile sunt dreptul ei de autor. (…) Ei poartă pălării diferite.

Poartă pălăria de confidențialitate atunci când este vorba de protejarea corespondenței și a memorandumurilor și așa mai departe, iar apoi poartă pălăria publică atunci când este vorba de costuri. (…) Cu cât mai repede va fi comandată biografia reginei, cu atât mai bine, pentru că toți cei care i-au fost prieteni sunt pe moarte. Este la fel de simplu ca asta”, a continuat biograful prințesei Diana.

„Ruptură clară”

Un istoric de renume, care a cerut să nu i se dea numele, a declarat pentru Mail on Sunday că decizia reprezintă o „ruptură clară” față de practicile anterioare. „Procedând în acest fel cu un consilier care examinează documentele, puneți piedici biografului și biografiei și decideți că judecata dumneavoastră este mai importantă decât judecata unui istoric”, a declarat acesta luna trecută.

Ce s-a ales de corespondența prințesei Diana? Sursă foto: daily mail

Și-a adăugat vocea la critici chiar și biograful regal, Lownie. „Familia regală are o istorie de distrugere a documentelor și există îngrijorări că acest lucru s-ar putea întâmpla din nou. Este important ca un biograf oficial atât pentru ea, cât și pentru prințul Philip, cu acces neîngrădit la documentele lor, să fie anunțat în curând. Și ca orice cenzură să fie făcută cu o atingere ușoară”, a spus el în luna septembrie.

Ce a scris Morton în cartea despre Diana

Cartea lui Morton din 1992 a dezvăluit profunda nefericire a Dianei în căsnicia sa cu regele Charles, pe atunci prinț de Wales. La acea vreme, publicul nu știa că această carte se baza pe amintiri înregistrate pe bandă pe care Diana le înregistrase pentru el. Prințesa a descris că s-a tăiat cu un briceag, s-a aruncat pe scări când era însărcinată cu prințul William și a vomitat de patru ori pe zi, în timp ce bulimia se instalase. Cartea conținea transcrierile conversațiilor lor, dezvăluind-o oficial ca sursă principală.

Aceasta a fost urmată de „Diana: In Pursuit of Love” (În căutarea dragostei), în 2004, care detalia aventurile prințesei cu militari precum James Hewitt, chirurgul cardiolog Hasnat Khan și dezvoltatorul imobiliar Christopher Walley. Anul trecut, a fost lansată o ediție aniversară de 25 de ani a primei sale cărți despre Diana, cu materiale noi și exclusive, care nu au fost incluse în prima versiune.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre