Simona Ionescu / Redactor Șef

Doi cumnați au descoperit o comoară în timp ce strângeau gunoiul

Doi cumnați au descoperit o comoară în timp ce strângeau gunoiul
Cumnații Luis Lens și César Gimeno se scufundau în largul insulei Portitxol din Jávea pe 24 august. Voiau să strângă gunoiul de pe fundul mării. Luis a găsit o mnedă din aur dar a crezut că este o bijuterie ori 10 cenți americani. Au găsit o comoară.

Doi scafandri amatori au avut o surpriză de zile mari. Voiau să strângă PET-urile și alte gunoaie de pe fundul mării. Se aflau în largul insulei Portitxol din Jávea, din sud-estul Spaniei. Este o zonă turistică foarte căutată, iar turiștii lasă în urma lor tot felul de deșeuri. Luis Lens a văzut ceva care lucește pe fundul mării și a crezur că este o bijuterie pierdută de vreun turist.

Doi cumnați au descoperit o comoară în timp ce strângeau gunoiul

Doi scafandri amatori au găsit o comoară care nu a fost însă estimată. Oamenii de știință de la Institutul pentru Cercetări în Arheologie și Patrimoniu din Spania au analizat monedele. Ei sunt de părere că monedele din aur găsite de cei doi scufundători au o vechime de cel puțin 1500 de ani.

Cumnații Luis Lens și César Gimeno se scufundau în largul insulei Portitxol din Jávea pe 24 august. Luis a găsit ceva ce i-a atras atenția. La șapte metri adâncime, era o monedă galbenă, iar el a crezut că este o monedă de 10 cenți, scăpată de vreun turist. Ori o bijuterie pierdută. Cei doi s-au întors în apă cu un tirbușon și un cuțit și au săpat mai adânc. Întâi au găsit alte opt monede. Au anunțat autoritățile, iar scufundările ulterioare ale arheologilor s-au găsit alte 45 de monede, potrivit Universității din Alicante.

Așa au descoperit unul dintre cele mai importante tezaure din Europa, din timpul Imperiului Roman. 53 de monede de aur din secolele IV și V, găsite pe fundul mării.

scufundările ulterioare ale arheologilor s-au găsit alte 45 de monede, potrivit Universității din Alicante

Monedele au fost analizate de oameni de știință

Oamenii de știință de la Institutul de arheologie și patrimoniu istoric al Universității din Alicante au analizat monedele perfect conservate. Le-au datat între sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.

Se crede că au fost ascunse de  invadatorii barbari în urmă cu aproximativ 1.500 de ani. Nu există rămășițe de nave scufundate în zona în care au fost găsite, așa că este probabil o ascundere voluntară de la sosirea barbarilor pe coasta Hispaniei, în acest caz, a alanilor. Alanii, șvabii și vandalii au invadat zona în faza finală a căderii Imperiului de Vest, iar puterea politică a romanilor din Peninsula Iberică s-a încheiat în 409 d.Hr.

Proprietarul comorii probabil a murit înainte de a își recupera banii. „Acesta este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur găsite în Spania și Europa.

Este o descoperire arheologică și istorică excepțională, deoarece investigația sa poate oferi o mulțime de informații noi pentru a înțelege faza finală a căderii Imperiului Roman de Vest”, a spus unul dintre arheologi.

Specialiștii au identificat  trei monede care-l prezintă pe împăratul roman Valentinian I, șapte monede care-l prezintă pe Valentinian II, 15 ale lui Teodosie I, alte 17 ale lui Arcadio și 10 ale lui Honorius.

„Această descoperire ne vorbește despre un context de frică, despre o lume care se sfârșește, cea a Imperiului Roman. Descoperirea ilustrează un moment istoric de extremă nesiguranță cu sosirea violentă a popoarelor barbare în Spania și sfârșitul definitiv al Imperiului Roman în peninsula iberică din 409 d.Hr”, a explicat un arheolog.

Monedele vor fi expuse la muzeu

Împreună cu monedele, scafandrii au găsit trei cuie, probabil de cupru, precum și urme de plumb care ar fi putut proveni dintr-un cufăr marin grav deteriorat. Jaime Molina Vidal, profesor de istorie antică a declarat că este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur găsite în Europa.

O singură monedă nu este identificabilă, deoarece inscripția sa este zgâriată. Monedele vor fi restaurate și expuse ulterior la Muzeul Arheologic și Etnografic Soler Blasco din Xàbia.

Explorările arheologice ulterioare din zonă vor fi finanțate de guvernul local din Valencia, care va aloca echipei 17.800 € (21.000 USD). Golful Portitxol este un cunoscut sit arheologic unde au fost descoperite ancore, amfore, rămășițe ceramice și alte artefacte. Molina Vidal și echipa sa intenționează să efectueze mai multe săpături la fața locului în următoarele săptămâni pentru a stabili dacă există nave scufundate în zonele înconjurătoare. Sursa: cnnespanol.cnn.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre