Edward a avut multe amante, dar niciodată ducele de Windsor nu a pus la bătaie bijuterii atât de scumpe. Să fi fost o iubire atât de mare la mijloc?
Bijuterii de familie
În 1987, când a fost scoasă la licitație la Sotheby’s din Geneva, colecția a obținut o sumă impresionantă de 37 de milioane de lire sterline, de șapte ori mai mult decât estimarea. Această sumă ar reprezenta astăzi mai mult de 100 de milioane de lire sterline. Mama lui Edward, regina Mary, și bunica sa, regina Alexandra, erau faimoase pentru bijuteriile lor care erau… de familie.
În momentul în care a întâlnit-o pe Wallis Simpson, Edward era deja cunoscut pentru faptul că își răsfățase amantele anterioare cu bijuterii valoroase. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, s-au pus nenumărate întrebări: de ce a cheltuit atât de mulți bani pentru Wallis?
A fost aceasta o dovadă a profunzimii iubirii sale? Cum reușise această femeie să aibă o influență atât de mare asupra lui? S-a gândit vreodată bărbatul că Wallis va fi într-o zi regina lui consort și, prin urmare, avea dreptul la cea mai magnifică colecție imaginabilă?
Unde și-a întâlnit iubirea
Prințul de Wales i-a întâlnit pe domnul și doamna Simpson la o petrecere de weekend la începutul anului 1931. Prințul se afla acolo împreună cu o altă amantă, Thelma Furness, vicecontesă. Abia un an mai târziu, la începutul anului 1932, soții Simpson l-au primit pentru prima dată pe Prințul Edward în apartamentul lor din Bryanston Court, în Marylebone. Din acel moment, vizitele acestuia au devenit o obișnuință.
El rămânea treaz până la primele ore ale dimineții, discutând cu Wallis, în timp ce Ernest se întorcea la lucrările sale și apoi la culcare. În biografia sa, The American Duchess, Anna Pasternak sugerează că prințul nu suporta „viața sufocantă de la curte” și găsea conversația din apartamentul familiei Simpson „spirituală și plină de idei noi”.
Primul cadou a fost o orhidee
Surprinzător, primul său cadou nu a fost o bijuterie, ci o orhidee, oferită cu ocazia unei petreceri surpriză pentru aniversarea a 37 de ani, în iunie 1933. După ce și-a încheiat relația cu Thelma, a început să-i ofere lui Wallis bijuterii și bani pentru a-și cumpăra obiecte de lux și haine. Ea ar fi fost recunoscătoare.
Wallis se străduia să păstreze aparențele (atât de necesare pentru a rămâne acceptabilă din punct de vedere social), deoarece afacerile din domeniul transportului maritim încă sufereau după depresiunea din anii 1920, iar banii deveniseră o preocupare majoră. În iulie 1934, Edward a invitat-o pe Wallis și pe mătușa ei la Biarritz, împreună cu alți câțiva prieteni. Ernest nu a putut merge, iar prințul a fost văzut că a urmărit-o pe Wallis ca un cățeluș.
Crucile latine
În august 1936, în timp ce Edward și Wallis se aflau pe Coasta Dalmată, la mai mult de șase luni de la învestirea sa, în presa internațională au apărut fotografii ale cuplului purtând bijuteriile având cruci latine. Indicând lumii profunzimea relației lor. La vremea respectivă existau șase cruci. Daily Telegraph a relatat că, la începutul anului 1935, George al V-lea a aflat de la curtenii săi că fiul său a cheltuit recent 110.000 de lire sterline pe bijuterii pentru o femeie misterioasă.
Și chiar după această călătorie apare primul cadou semnificativ, așa cum îl descrie Wallis mătușii sale: „o mică pungă de catifea de la Cartier…”, un talisman cu diamante și smaralde pentru o brățară”. Edward dădea frecvent talismane drept cadouri, de cele mai multe ori inscripționate cu data alături de un mesaj intim.
Wallis nu suporta să fie la dispoziția lui
În februarie 1935 el a cumpărat două agrafe de rochie cu diamante și smaralde. Apoi, în luna octombrie a aceluiași an, i-a dăruit un spectaculos colier riviére cu diamante și smaralde în două rânduri. Deși Wallis iubea atenția pe care o primea din partea celui mai eligibil bărbat din lume, nu era îndrăgostită de Edward.
Cel puțin nu la început. Problemele bănești ale familiei Simpson au crescut, însă cadourile lui Edwards, inclusiv banii, au devenit nu doar mulțumitoare, ci și necesare. Ea i-a scris mătușii sale, Bessie Merryman, că atențiile lui Edward deveniseră obositoare și de mai multe ori a dispărut pentru a merge la cumpărături la Paris (cu banii lui) pentru a scăpa de presiunea de a fi la dispoziția lui.
Ernest nu mai suporta să fie soțul încornorat
Deși, la început, Ernest a acceptat în mod extraordinar această aventură (a fost întotdeauna respectuos față de monarhie), în primăvara anului 1935 se săturase tot mai mult de rolul său de încornorat. Erau cazați la hotelul St Austell Bay în perioada Paștelui din 1935, când o cutie cu o brățară magnifică a fost livrată în apartamentul familiei Simpson.
Împreună cu o scrisoare care, încă o dată, îi declara sentimentele prințului. Primirea unui astfel de cadou în timp ce stătea alături de soțul ei nu a fost deloc confortabilă și a determinat-o pe Wallis să îl roage pe prinț să aibă puțină considerație.
În același timp, ea era sigură că infatuarea se va sfârși într-o zi și că prințul își va găsi un model mai tânăr. Anne Sebba autoarea unei biografii intitulate That Woman descrie cum, pe măsură ce Wallis se retrăgea din relație, el îi dădea din ce în ce mai mult – atât bijuterii, cât și bani.
Prințul îi asigura un venit de 500.000 de lire sterline
Potrivit biografiei lui Sebba, Sir Lionel Halsey, contabilul prințului, l-a informat pe George al V-lea că fiul său îi asigura doamnei Simpson un „venit frumos” de până la 6.000 de lire sterline, adică aproximativ 500.000 de lire sterline în banii de astăzi.
Scrisorile către amanta sa deveneau din ce în ce mai disperate: își declara la nesfârșit dragostea pentru ea, subliniind cum o iubește „din ce în ce mai mult cu fiecare minut” și cum iubitul ei „va avea grijă de tine atâta timp cât va mai avea suflare în … corpul său”.
Cum a fost cerută în căsătorie
În 1935 a venit una dintre cele mai îndrăznețe declarații ale dorinței lui de a se căsători cu ea. Prințul Edward a comandat o broșă de platină concepută ca un penaj din trei pene de struț și o coroană, desenată pentru prima dată pentru Prințul Edward, Prințul Negru. Încă din anii 1700, aceasta a fost simbolul heraldic al Prințului de Wales.
Penele broșei sunt acoperite cu diamante circulare încrustate pavé, adunate de o coroană cu diamante de 18k, accentuate cu diamante tăiate baghetă. Această bijuterie a depășit cu mult piesa din colecția regală numită The Prince of Wales Feathers Brooch, realizată pentru bunica sa, Prințesa Alexandra a Danemarcei, atunci când aceasta s-a căsătorit cu Prințul de Wales (ulterior Edward al VII-lea) în 1863. Și care a fost purtată ulterior de Diana și Kate.
Superba bijuterie a fost cumpărată de Elizabeth Taylor
Piesa „Prințul Edward” a fost cumpărată de Elizabeth Taylor în cadrul licitației din 1987. Crăciunul din 1935 a fost ultimul în care Edward a fost prinț de Wales. I-a dăruit lui Wallis o brățară cu smaralde și diamante, probabil de Van Cleef and Arpels, deoarece aproape că se potrivea cu rafinatul colier de smaralde și diamante din octombrie.
La mai puțin de o lună mai târziu, tatăl său, George al V-lea, a murit, iar Edward a devenit rege al Regatului Unit și al Imperiului Britanic și împărat al Indiei. A fost o schimbare dramatică de viață pentru Edward și, de asemenea, pentru Wallis.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook