Ea ar fi putut opri al Doilea Razboi Mondial, însă liderii s-au concentrat doar pe frumusețea ei. A dat lumii invenția de care suntem toți dependenți

Hedy Lamarr, adesea numită „cea mai frumoasă femeie din lume”, nu a fost doar o actriță strălucitoare de la Hollywood, ci și o inventatoare genială, ale cărei idei au stat la baza tehnologiilor moderne de comunicare wireless.
Născută Hedwig Eva Maria Kiesler în Viena, în 1914, Hedy a fost pasionată de tehnologie încă din copilărie, tatăl ei fiindu-i primul mentor în domeniul tehnic. După ce a devenit celebră în cinematografia europeană, s-a mutat la Hollywood în 1938, fugind de amenințarea nazistă. Acolo a jucat în numeroase filme celebre, precum Ziegfeld Girl și Samson and Delilah, cucerind publicul prin frumusețea și talentul ei.
În septembrie 1940, scufundarea de către submarinele naziste a unui vas de croazieră care transporta 90 de copii britanici spre siguranță în Canada a șocat lumea. 77 dintre acești copii s-au înecat în apele reci ale Oceanului Atlantic. Hedy, care era evreică și fugise din Austria controlată de naziști, a fost profund îndurerată și furioasă. Hotărâtă să ajute, și-a folosit cunoștințele de inginerie pentru a contribui la efortul de război.
Împreună cu compozitorul George Antheil, a conceput un sistem de comunicație „cu salt de frecvență”, menit să împiedice interceptarea sau bruierea torpilelor ghidate prin radio. Au patentat invenția în 1942 și au oferit-o Marinei Americane, care însă a considerat ideea greu de aplicat la acel moment și nu a folosit-o.
Deși invenția nu a fost utilizată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, principiile acesteia au fost esențiale în dezvoltarea ulterioară a comunicațiilor militare și civile. Tehnologia de „salt de frecvență” stă astăzi la baza comunicațiilor wireless precum Wi-Fi, Bluetooth și GPS.
Contribuția lui Hedy Lamarr a rămas multă vreme necunoscută, dar în 2014, ea și George Antheil au fost incluși post-mortem în National Inventors Hall of Fame (Galeria Națională a Inventatorilor) din Statele Unite, în semn de recunoaștere pentru impactul lor revoluționar.
Povestea lui Hedy Lamarr este o dovadă a modului în care inteligența și creativitatea pot schimba lumea, dincolo de aparențe și celebritate.
Johnny Depp i-a adus un omagiu muzical, iar fiica ei a pictat-o pentru posteritate
Frumoasei actrițe îi plăcea să se caracterizeze: „Speranța și curiozitatea față de viitor păreau mai bune decât garanțiile. Așa eram și eu. Necunoscutul a fost întotdeauna atât de atractiv pentru mine… și încă este.”
Jeff Beck și Johnny Depp au colaborat recent la un nou album, „18”, al cărui titlu provine din spiritul tineresc și creativitatea pe care le-au descoperit înregistrând împreună. Cei doi muzicieni au lansat primul single de pe album, „This Is A Song For Miss Hedy Lamarr”, un omagiu adus actriței inventatoare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook