Simona Ionescu / Redactor Șef

Elena Băsescu ar trebui să fie curioasă. Cum arată cea mai veche șa din lume. Are aproape 3.000 de ani

Elena Băsescu ar trebui să fie curioasă. Cum arată cea mai veche șa din lume. Are aproape 3.000 de ani
Pasiunea pentru călărie a fiicei fostului președinte Traian Băsescu este de notorietate. Elena Băsescu călărește ca o amazoană, moștenind dragostea pentru cabaline de la mama sa, Maria. În egală măsură o interesează tot ce ține de sportul ecvestru în care, de altfel, încearcă să își inițieze și copiii.

O șa veche de 2.700 de ani a fost descoperită în mormântul unei femei din China. Aceasta ar putea fi cea mai veche șa descoperită vreodată. Șaua din piele, descoperită într-un cimitir antic din nord-vestul Chinei, a fost fabricată între anii 724 și 396 î.Hr., arată istoricii care au analizat-o și datat-o. Dar descoperirea șeii în mormântul unei femei pune la îndoială ideile vechi despre cine călărea caii în antichitate. În general, istoria ne arată că doar bărbații se foloseau de cai.

În timp ce săpau un mormânt în Yanghai – în bazinul Turpan din regiunea autonomă Xinjiang Uygur din China – arheologii au dat peste mormântul unei femei. Spre surprinderea lor, au descoperit, de asemenea, că aceasta era îngropată stând lângă o șa de piele. Șaua a fost așezată lângă corpul femeii ca și cum aceasta ar fi încălecat-o. Acum, arheologii cred că această șa ar putea fi cea mai veche descoperită vreodată.

Postura femeii îngropate o arată ca și când ar sta călare pe șa

Potrivit unui studiu publicat în Archaeological Research in Asia, șaua este alcătuită din două perne din piele de vacă. În interior, este umplută cu paie, precum și cu păr de cerb și de cămilă. Datarea cu radiocarbon sugerează că șaua a fost fabricată în urmă cu aproape 3.000 de ani, între 724 și 396 î.Hr.

Istoricii nu știu cum a ajuns femeia să călărească, aceasta fiind o îndeletnicire masculină

„Acest lucru plasează șaua Yanghai la începutul istoriei fabricării șeilor”, a explicat pentru Live Science Patrick Wertmann, arheolog la Universitatea din Zurich și autorul principal al studiului. Conform allthatsinteresting.com, caii au jucat un rol important în istoria timpurie a omenirii, însă nu este clar când au apărut primele șei. După cum relatează Live Science, caii au fost domesticiți și folosiți inițial pentru lapte și carne în urmă cu aproximativ 6.000 de ani. se crede că abia peste 1000 de ani au fost călăriți de oameni pentru prima dată.

„Cu toate acestea, notează autorii studiului, întrebarea intrigantă despre când și unde a început călăria și folosirea șeilor este departe de a fi rezolvată”.

Cea mai veche șa din lume era umplută cu paie

După cum notează studiul lor, există exemple de călărie în arta antică – doar că nu cu șei. O placă de teracotă mesopotamiană din jurul anului 1750 î.Hr., considerată cea mai veche dovadă picturală a călăriei, arată un călăreț cu frâie și bici, dar fără șa. De asemenea, un călăreț călare reprezentat pe mormântul faraonului egiptean Horemheb (care a domnit între anii 1319 și 1292 î.Hr.) pare să călărească în pielea goală, având asupra sa doar frâiele și biciul.

Călăria cu șei, relatează Live Science, a apărut probabil în jurul jumătății mileniului I î.Hr. în Asia Centrală. În acest moment, Wertmann a explicat cum „călăreții au început să se preocupe mai mult de confort și siguranță, dar și de sănătatea cailor”. Șeile le permiteau călăreților să parcurgă o distanță mai mare, ceea ce, la rândul său, a dus la mai multe interacțiuni cu alți oameni.

Șaua găsită în Yanghai pare să fie una dintre aceste șei foarte timpurii și este cu mult anterioară altor exemple antice cunoscute. Șeile de la sciți, de exemplu – nomazi războinici care cutreierau stepa vestică și centrală a Eurasiei – datează între secolele al V-lea și al III-lea î.Hr.

Cine era femeia îngropată cu cea mai veche șa din lume

Arheologii cred că au descoperit câteva lucruri despre identitatea ei. Cimitirul pe care l-au excavat în Yanghai a aparținut probabil unor oameni din cultura Subeixi, din care se presupune că femeia făcea parte. Live Science relatează că, spre deosebire de sciții nomazi, Subeixi ar fi folosit cai pentru a monitoriza turmele de animale.

Femeia, îmbrăcată într-o haină de piele, pantaloni de lână și cizme de piele, a jucat probabil un rol în societatea sa ca păstor. O îndeletnicire atipică pentru femei, așa cum avem informațiile din antichitate, când călăria este descrisă în cea mai mare parte ca o ocupație masculină legată de război.

Sursa foto: Patrick Wertmann, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre