Exclusiv. Cum s-a îmbătat măgarul lui Ceaușescu la Palatul Cotroceni

Exclusiv. Cum s-a îmbătat măgarul lui Ceaușescu la Palatul Cotroceni
Ca orice om de la țară, Nicolae Ceaușescu iubea animalele crescute pe lângă casă. Îi plăcea însă să vâneze urși și mistreți, rar fazani.

Povestea pe care o veți citi este absolut adevărată și e auzită de mine fix atunci când s-a întâmplat, la începutul anilor 80. Personajul central era un măgăruș. 20 de ani mai târziu, la începutul anilor 2000, am dat peste acest măgăruș la Jandarmeria Română. Era ditamai măgarul.

În puzderia de animale de la ferma Jandarmeriei din Periș trăia, în 2002-2003, și un personaj de legendă. E vorba de măgarul lui Nicolae Ceaușescu, îngrijit până la Revoluție în curtea Palatului Cotroceni. Povestea lui e plină de savoare.

Într-una din deplasările lui prin țară, pe drumul dintre Brașov și Zărnești, Nicolae Ceaușescu a avut surpriza ca un măgăruș să taie calea coloanei oficiale și să nu mai vrea să se miște din mijlocul șoselei. Președintele Republicii Socialiste România dat ordin securiștilor din garda de protecție să ia patrupedul în mașină, ca să-l ducă la București. Săracii păzitori au avut de furcă până au suit măgărușul în ARO! Grijă apoi la transport, stres ca să nu-și facă nevoile animalul în mașină…

În Capitală, locul măgărușului a fost stabilit de Nicolae Ceaușescu să fie la Palatul Cotroceni, atunci în renovare. Trebuia să stea alături de moțatele găini, favoritele dictatorului. Nea Nicu le vizita ori de câte ori se ducea să inspecteze lucrările ce se efectuau la Palat.

Atunci Cotroceniul a fost refăcut sub forma a ceea ce este și astăzi, căci până atunci era funcțională doar aripa cu muzeul. Ceușeștii vroiau să-și mute reședința acolo, fiindcă era aproape gata Casa Poporului. N-ar mai fi traversat Bucureștiul din cartierul Primăverii până la birouri. Și aveau și ei palat ca Regina Marii Britanii!

Măgarușul transformat în zebră

Într-una din zile, însă, măgărușul a făcut o boacănă. S-a frecat de un gard proaspăt dat cu miniu de plumb. Parcă era o zebră cu dungi portocalii!

Cum în acea zi nea Nicu urma să viziteze Palatul, alerta a devenit maximă. Soluția câtorva muncitori a fost să-l șteargă cu diluant, lucru care a isterizat măgărușul. Animalul, din cauza usturimii, a început să sară dând din copite ca apucat de streche. Salvarea se zice că a venit de la un tehnician veterinar care i-a făcut o injecție cu țuică fiindcă nu avea niciun tranchilizant în geantă.

Cel care mi-a povestit, sursă absolut serioasă și martor la incident, mi-a spus că atunci când a venit Ceaușescu și s-a plimbat prin parc, măgarul era tolănit. Dormea. Când a întrebat cum de doarme măgarul, a primit un răspuns pe nerăsuflate: Tovarășe Ceaușescu, a mâncat din vișinile dintr-o vișinată aruncate la gunoi de la bucătărie și probabil s-a îmbătat.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre