Când ploaia începe să cadă, sistemul colorat de canalizare și jgeaburi care se afla pe casa din Pasajul Kunsthof din Neustadt se transformă într-un instrument muzical fermecător. Iar locuința… cântă.
Aceasta casă nemaiîntâlnită până acum face parte dintr-un complex numit Neustadt Kunsthofpassage (curțile de artă). E vorba de un „set” de cinci curți, fiecare cu o temă diferită. Casa care cântă este un experiment artistic realizat de locatarii clădirilor de apartamente pe care sunt instalate lucrările. Creată de sculptorul Annette Paul și de designerii Christoph Rossner și Andre Tempel, această piesă a fost inspirată de mașina Rube Goldberg, transformând simplul zgomot al ploii într-o simfonie orchestrală spectaculoasă.
Curtea luminii, curtea animalelor și curtea metamorfozelor
De asemenea, Annette susține că i-a rămas în suflet perioada în care a locuit în Sankt Petersburg, Rusia, unde vremea rea crea un „teatru al ploii” pe ferestrele casei sale. Având în vedere acest lucru, ea și cei doi vecini au proiectat rețeaua complexă de țevi, pâlnii și guri de scurgere cu o acustică optimă pentru a amplifica ploaia.
Celelalte instalații din cadrul proiectului Kunsthofpassage includ Hof des Lichts, sau „Curtea luminii”, Hof der Tiere, „Curtea animalelor”, și Hof der Metamorphosen, ”Curtea metamorfozelor”. Această atracție se află în interiorul unei curți rezervate exclusiv pietonilor, așa că nu poate fi văzută când treceți cu mașina.
Curtea animalelor
O altă clădire fascinantă de la Kunsthofpassage se află în Curtea Animalelor, o imensă expoziție de creaturi sălbatice pe fațada clădirii. Puteți vedea o turmă de maimuțe sărind peste capul unei girafe uriașe, din fereastră în fereastră. Girafa trage de o pânză mare care pare să acopere peretele. Culoarea peretelui este de un verde intens, contrastând foarte bine cu balcoanele maro din răchită.
Curtea de lumină
Cu adevărat o operă de artă este și Curtea Luminii. În 1998 a avut loc un concurs național de design pentru această clădire, iar câștigătorii au fost aleși prin vot. Fațada clădirii prezintă niște oglinzi metalice cu forme ciudate care produc o varietate de reflexii, în funcție de poziția soarelui. În anumite momente ale zilei, oglinzile metalice aruncă o lumină frumoasă. Ca urmare, curtea, altfel umbrită, primește o lumină foarte bună în anumite ore.
Curtea creaturii mitice
Cea mai colorată clădire din pasajul Kunsthof esteCurtea Creaturii Mitică. Artista Viola Schöpe a creat aici un design foarte unic, simbolizând fluxul vieții. Figurile colorate de pe fațadă sunt o combinație de mozaic și graffito, realizate cu plăci ornamentale din Italia, Portugalia și Meissen.
Curtea Metamorfozelor
Cea mai puțin atrăgătoare clădire din Kunsthofpassage este Curtea Metamorfozelor, creată de artistul Arend Zwicker. Doi stâlpi metalici de 15 metri înălțime împodobesc fațada clădirii, atingând peretele într-un singur punct. În suprafața curbată a pilonilor se află niște fibre optice care se luminează noaptea. De stâlpi este atașată o frânghie pentru plantele care se cațără. Pe peretele din dreapta stâlpilor, pe fațada clădirii sunt atârnate 24 de tipuri diferite de hârtie înmuiate în ulei de semințe flexibile și înrămate în metal.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook