Simona Ionescu / Redactor Șef

Istorii senzaționale. Sfârșitul carierei unui toreador. Ochii unui taur l-au învățat ce înseamnă iubirea

Istorii senzaționale. Sfârșitul carierei unui toreador. Ochii unui taur l-au învățat ce înseamnă iubirea
O fotografie iconică a făcut ocolul lumii: taur și toreador. Toreadorul s-a așezat brusc pe o bancă, în ring, în mijlocul bătăliei, iar taurul s-a apropiat de el. L-a privit în ochi, iar din acel moment bărbatul a înțeles ce înseamnă iubirea necondiționată.

Taur și toreador, față în față, în ring. În timp ce lumea aștepta ca unul dintre cei doi să câștige, animalul i-a arătat omului ce înseamnă iubirea. Din acel moment, cariera toreadorului a luat sfârșit.

Este povestea toreadorului Álvaro Munero, care în anul 2012 a explicat motivul pentru care s-a lăsat de „meserie”. Alvaro Munero a fost toreador în Columbia și Spania pentru puțin timp, fiind cunoscut sub numele de „El Pilarico”. A renunțat la slujbă după ce taurul l-a privind direct în ochi. A înțeles în acel moment că tot ce a făcut e greșit și că niciodată nu va mai sta lângă un animal decât pentru a-l mângâia. Acum este activist pentru drepturilor animalelor. Protejează taurii pe care odinioară îi omora…

 „Inocența care se află în ochii tuturor animalelor se uită spre mine cu o rugăminte de ajutor”

Ultimul taur din arenă i-a schimbat viața toreadorului. Mărturisirea lui spune totul.

„Dintr-o dată nu am văzut coarne, ci ochii unui taur. A stat în fața mea și a început să se uite la mine. Doar stătea și privea, fără să încerce să atace. Inocența care se află în ochii tuturor animalelor se uită spre mine cu o rugăminte de ajutor. Era ca un strigăt de dreptate și, undeva în adâncul meu, mi-am dat seama brusc că mi se adresa în același mod în care ne adresăm lui Dumnezeu în rugăciune”.

„Poți să mă omori dacă vrei, ucide-mă dacă vrei, dar nu vreau să mă lupt cu tine”

„Nu vreau să mă lupt cu tine, te rog să mă lași, Pentru că nu ți-am făcut nimic rău. Poți să mă omori dacă vrei, ucide-mă dacă vrei, dar nu vreau să mă lupt cu tine”. Iar eu, citindu-i în ochi, m-am simțit ca cea mai rea creatură de pe pământ și am împiedicat războiul. După aceea am devenit vegetarian și am încetat să mă mai lupt cu luptele cu tauri”, ar fi povestit matadorul într-un interviu în 2012. Mii de publicații străine au povestit acest caz, milioane de oameni au aflat ce s-a întâmplat cu Álvaro Munero. Iar fotografia stoarce lacrimi și acum…

taur toreador
Fotografia care a făcut ocolul lumii

Cuvintele ar aparține, de fapt, autorului Antonio Gala Velasco

Pe de altă parte, se spune că matadorul din fotografie nu ar fi Munero, ci Francisco Javier Sánchez Vara, care încă lucrează ca toreador în Spania. Iar cuvintele tulburătoare ar proveni, de fapt, dintr-un articol al autorului și melodramatistului Antonio Gala Velasco, publicat în 1995 în ziarul spaniol El País.

Un taur l-ar fi aruncat peste arenă

Potrivit informațiilor oferite de thelastarena.com, Múnero nici măcar nu a devenit matador, cu atât mai puțin unul celebru. Iar acesta nu s-ar fi lăsat de tauri din cauza unei convertiri în arenă. Se crede că în 1984, un taur numit „Terciopelo”, din rasa Marqués de Villagodio, l-ar fi prins în picior și l-ar fi aruncat peste arenă, fracturându-i a cincea vertebră cervicală din gât,  alături de alte leziuni care l-au lăsat paraplegic definitiv.

„Sunt mai mulți, trebuie să aibă dreptate”

Abia mai târziu, după ce a fost transferat de la spitalul din Spania la un centru de recuperare din Miami, pentru a fi mai aproape de rudele sale din Columbia, a dezvoltat o problemă „morală” cu luptele cu tauri. Potrivit propriei sale relatări, doctorii, asistentele, ceilalți pacienți și familiile acestora, care îl tratau cu dispreț din cauza trecutului său de toreador, au fost cei care au cauzat această schimbare. Iar el i-ar fi ascultat, motivând că „sunt mai mulți, trebuie să aibă dreptate”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre