Simona Ionescu / Redactor Șef

L-a lovit norocul! Un pensionar a găsit o oală cu monede antice

L-a lovit norocul! Un pensionar a găsit o oală cu monede antice
Un pensionar a găsit o comoară. De regulă, cei retrași din activitate se ocupă de nepoței, de grădinărit. Însă olteanul nostru pleacă pe coclauri și așa a găsit o oală cu monede antice, de acum peste 2000 de ani.

Un pensionar din Slatina a fost norocos. De când s-a retras din activitate, are timp să aloce mai mult timp pasiunilor sale. A devenit apicultor, joacă șah și caută comori.

Paul Durcă, un fost poliţist, a descoperit o comoară

Un pensionar a găsit o oală cu monede antice

Un pensionar din Slatina (județul Olt), fost polițist, a plecat sâmbătă, 13 martie, a plecat pe coclauri, cu detectorul de metale. Este una dintre pasiunile sale. L-a lovit norocul!

Paul Durcă, un fost poliţist, a descoperit o comoară în apropierea comunei Radomireşti. Cu ajutorul unui detector de metale, el a descoperit o oală cu 68 de monede de argint, datând din anii 158 – 150 Înainte de Hristos.

Paul Durcă a descoperit 68 de monede de argint, datând din anii 158 – 150 Înainte de Hristos

“Mulţumesc, Doamne!“, a postat, pe contul său de Facebook, Paul Durcă. Fost om al legii, pensionarul i-a anunţat telefonic pe poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Dăneasa.

Comoara va fi predată Direcţiei pentru Cultură Olt. „Bărbatul este autorizat şi deţine legal detectorul de metale folosit“, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt.

„Despre detecţia de metale vreau să vorbesc, acesta fiindu-mi cel mai nou şi, cu siguranţă, cel mai puternic hobby. Zeiţa Fortuna şi toţi zeii norocului au fost cu mine. Nu mai puţin de 68 monede din argint am scos la lumină. Mulţumesc, Doamne!“, a adăugat fostul poliţist.

Comoara va ajunge la muzeu

Comoara va ajunge la muzeu

Istoricul Laurenţiu Guţică Florescu, fost director al Muzeului Judeţean Olt, vorbeşte tot într-o postare pe Facebook despre importanţa descoperirii făcute.

Istoricul a identificat monedele: sunt tetradrahme emise de provincia Macedonia Prima, cu o greutate de 17 grame şi un diamentru de 33 mm, în secolul II înainte de Hristos.

„Au jucat un rol însemnat în circulaţia monetară în Peninsula Balcanică şi în nordul Dunării. Tetradrahmele Macedoniei Prima sunt emise după sistemul monetar introdus în Macedonia de Alexandru cel Mare.

Pe una dintre feţele monedei este bustul zeiţei Artemis Tauropolos, spre dreapta, în mijlocul unui scut macedonian“, a explicat istoricul Laurenţiu Guţică Florescu.

În cele din urmă, monedele vor fi predate Muzeului Judeţean Olt.


Cine a fost Zaraza. L-a inspirat pe Cărtărescu, în „De ce iubim femeile”

Cum arătau adevăratele femei amazoane. Adevărul din spatele mitologiei. FOTO

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre