Poza lui figura încă pe site-ul FBI și se oferea o recompensă de 10.000 de dolari pentru prinderea lui. Încă de la început s-a crezut că Barabas, originar din Iași, se ascunde fie în România, fie în Ungaria, iubita lui de atunci, Dalma Ocsay, având cetățenie ungară.
Agenții FBI au venit la Iași în septembrie 2012, încercând să-l depisteze pe Ștefan Alexandru Barabas, un tânăr de 25 de ani. L-au găsit, i-au luat probe ADN și l-au întrebat despre vecinul lui de bloc, Emanuel Nicolescu, arestat în America. Abia ulterior, după coroborarea probelor și a mărturiilor obținute, anchetatorii au descoperit că cel de-al treilea individ care participase la atacul și sechestrarea cuplului de americani este Barabas.
Agenții FBI timp de 15 ani nu au reușit să-i dea de urmă.
Momentul atacului în vila balerinei Anne Bass
Acum să relatăm povestea unui caz demn de un film produs la Hollywood, poveste despre care am mai scris atunci când agenții FBI au sosit în România și au mers la Iași și la Brașov în căutarea a doi suspecți.
Totul s-a petrecut în noaptea de 15 aprilie 2007. Atunci a avut loc atacul asupra unui cuplu ce locuia într-o vilă din zona rezidenţială din South Kent, statul Connecticut. Proprietară era milionara Anne Bass, fostă balerină, divorțată din 1988 de un miliardar din Texas care-i lăsase o avere impresionantă. Locuia acolo cu noul ei partener și era cunoscută în multe țări pentru acțiunile sale caritabile.
Despre toate acestea au aflat și trei tineri români care au gândit un plan prin care să-i stoarcă de bani pe americani.
Milionara Anne Bass (foto), în vârstă de 69 de ani, l-a angajat câteva luni pe post de majordom pe romanul Emanuel Nicolescu (foto).
Acesta și-a informat prietenii despre toate obiceiurile cuplului. Se spune că el și Ștefan Barabas au gândit planul. Iar în noaptea de 15 aprilie 2007 au trecut la acțiune. Au venit la vilă cu o maşină Honda Civic, despre care, ulterior au dat declarații și martorii din zonă că au văzut-o.
Atacatorii ninja care au injectat-o pe milionară cu „un virus mortal”
Îmbrăcați în costume ninja, cei trei au dat năvală peste milionară și bărbatul ei. I-au legat, iar apoi a urmat bătaia și teroarea.
Fosta balerină a povestit anchetatorilor cum trei bărbați cu cagule au intrat peste ea şi, sub amenințarea unui cuţit, au legat-o şi au târât-o în baie. La fel au procedat şi cu partenerul ei. Coşmarul a continuat câteva momente mai târziu când a simţit o înţepătura în umăr. Unul dintre indivizi a folosit o seringă cu substanță albastră și i-a spus că îi injectase un virus puternic, mortal, ale cărui efecte se vor simți în 24 de ore. La fel au procedat și cu bărbatul.
Banca nu a avizat transferul banilor și românii nu s-au ales cu nimic
Au cerut bani în schimbul antidotului pe care spuneau că-l dețineau și care i-ar fi salvat dacă le dădeau 8,5 milioane de dolari. Anne Bass le-a explicat că banca nu va admite un transfer rapid pentru o sumă așa de mare. Ca să-i convingă, femeia a cerut prin internet transferul a 250.000 de dolari. A primit din partea bancii refuz de plată.
Se pare că atunci românii s-au speriat și, după 12 ore în care i-au chinuit pe americani, n-au mai avut curajul să continue. Le-au dat niște somnifere și au plecat. Au luat din garajul vilei o mașină cu care au părăsit incinta reședinței.
O carcasă de acordeon, una dintre probele incriminatorii
Anchetatorii americani au găsit însă probe incriminatorii. O carcasă de acordeon în care se aflau cuțitul, mănuși, o rangă și somnifere, folosite de atacatori. Studiind aceste obiecte, criminaliștii americani au aflat multe și așa au ajuns la Emanuel Nicolescu (31 de ani), pe care l-au arestat la scurt timp de la comiterea faptei.
Al treile suspect în cazul sechestrării, jafului și terorizării cuplului era Nicolae Helerea, din Brașov, fiul unui celebru acoredonist din zonă, plecat în Statele Unite înainte de revoluție. De altfel, tatăl acordionist a fost audiat în procesul în care a fost judecat Emanuel Nicolescu, singurul arestat în America.
Despre Barabas s-a descoperit în 2010 că părăsise America împreună cu iubita lui unguroaică.
Serul injectat americanilor era un colorant alimentar
Procesul a început în 2012 în America, iar în 2018 „majordomul” Emanuel Nicolescu a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare.
Anchetatorii au stabilit că „virusul” injectat milionarei Anne Bass și partenerului ei era un simplu colorant alimentar.
Nicolae Helerea, fiul acordionistului, s-a întors la Brașov
În 2012, FBI știa că al treilea participant la jaf a fost Nicolae Helerea (foto), care şi-a luat în Statele Unite numele de Michael Kennedy. Era considerat al doilea suspect pentru care existau probe în cazul sechestrării milionarei Anne Bass şi a partenerului acesteia Julian Lethbridge. S-au găsit și fotografii cu el și cu Emanuel Nicolescu.
La proces s-a spus că brașoveanul a avut o participare mai moderată, el fiind, de fapt, șoferul care și-a adus prietenii la vilă cu Honda și apoi a condus mașina furată din garajul milionarei. S-a aflat și că, după episodul atacului, Helerea s-a întors în România.
În 2011, FBI a făcut demersuri la Braşov în legătură cu cazul, dar detaliile oferite atunci de autoritățile noastre au fost puține.
„În iulie 2011 a fost solicitată o comisie rogatorie de către autorităţile americane, pentru efectuarea unor acte procedurale, acte ce s-au finalizat în octombrie 2011″, a declarat la acea vreme purtătorul de cuvânt al Parchetului Curții de Apel Braşov.
Final de poveste, fără un agresor și o victimă
Tânărul Helerea nu a mai ajuns niciodată să fie judecat în America fiindcă a murit într-un accident de mașină, petrecut în România.
Emanuel Nicolescu mai are câțiva ani de executat, iar Ștefan Barabas așteaptă în arestul din Budapesta să se încheie procedura de extrădare către SUA. Victima lor, milionara Anne Bass a murit în urmă cu câțiva ani.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook