Simona Ionescu / Redactor Șef

Lucruri incredibile despre Marea Neagră. Povești interesante pe care nu le știați

Lucruri incredibile despre Marea Neagră. Povești interesante pe care nu le știați
De ce se numește Marea Neagră? Nu există un răspuns dovedit la această întrebare, deși există o versiune interesantă. Se spune că marea era dificil de navigat, de aceea grecii au numit-o „Marea Inospitalieră”, Marea Neagră. Povești fascinante.

Sunt puțini cei care știu că există chiar și o zi internațională a Mării Negre, pe 31 octombrie. Această zi datează din 1996, când reprezentanții a șase țări vecine Mării Negre au elaborat un plan strategic pentru protecția Mării Negre. Iată și alte povești.

Orice obiect metalic care intră în apele Mării este acoperit cu depozite negre

A doua versiune spune că Mării Negre i s-a dat această denumire de către turci, în timpul cuceririi coastei, când au întâmpinat o mare rezistență din partea populației locale. Există și o a treia interpretare. Potrivit hidrologilor, orice obiect metalic care intră în apele adânci ale mării este acoperit cu depozite negre. Motivul este că apa conține cantități mari de hidrogen sulfurat.

Cel mai periculos pește din Marea Neagră este dragonul de mare veninos

Dragonul de mare veninos

Marea Neagră găzduiește aproximativ 2.500 de „locuitori” din regnul animal. Credem că cel mai interesant dintre aceștia este câinele de mare, care nu vine la țărm pentru că se teme de oameni. Cel mai periculos pește care trăiește în Marea Neagră este dragonul de mare veninos. Nu îl veți găsi nici pe țărmuri, însă, dacă dați peste el undeva în adâncuri, evitați-l, deoarece mușcătura sa poate fi mortală.

Plantele acvatice din Marea Neagră

Marea Neagră găzduiește 270 de specii de plante acvatice multicelulare și peste 600 de specii de fitoplancton. Ați văzut cum strălucește Marea Neagră în luna august? Acesta este exact meritul unuia dintre fitoplanctonii care se numește Night Shiner și care are capacitatea de a fosforiza.

Coastele Mării Negre

Epava navei Armenia

Există trei tipuri de țărmuri pe coasta Mării Negre: stânci, pietricele și nisip. Nisipul, la rândul său, vine în trei culori: alb, auriu și negru. În Georgia puteți vizita atât țărmurile cu nisip, cât și cele stâncoase. În special, le puteți vedea în Shekvetili și Ureki. De asemenea, veți putea vedea nisip negru, care este magnetic și are proprietăți de vindecare.

Navă scufundată de 2400 de ani

Un lucru necunoscut este faptul că cea mai veche navă scufundată din lume a fost găsită în Marea Neagră? Aceasta a fost descoperită de oamenii de știință în 2018 și datează de 2400 de ani. În Marea Neagră a fost găsită și nava „Armenia”, care a fost considerată una dintre cele mai mari tragedii marine din ultimul deceniu.

Nava a dispărut în 1941 și a fost căutată de oamenii de știință încă de atunci. Apropo, Robert Ballard, un oceanograf care a descoperit Titanicul, a fost implicat în căutări pentru o perioadă de timp. În afară de acestea, peste 60 de nave scufundate populează fundul Mării Negre.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre