Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul lui Mtoto, copilul găsit în cel mai vechi mormânt uman din Africa

Misterul lui Mtoto, copilul găsit în cel mai vechi mormânt uman din Africa
Un mormânt vechi de aproape 80 de milenii aduce în prim-plan povestea unui copil care a avut parte de o înmormântare cu totul ieșită din comun. Oamenii de știință sunt pe punctul de a rescrie istoria cunoscută a speciei umane.

Cel mai vechi mormânt uman din Africa scoate la iveală misterul lui Mtoto, copilul de 3 ani care a fost îngropat aici cu o grijă deosebită. Băieţelul, înfăşurat într-un giulgiu, a fost îngropat într-un mormânt săpat în mod deliberat în urmă cu 78.000 de ani în Kenya.

Analizele  au arătat că acesta avea aproximativ trei ani când a murit. El a fost îngropat la intrarea în peştera Panga ya Saidi din Kenya. Se pare că în urmă cu aproape 80.000 de ani, comunitatea de vânători-culegători care a trăit în Kenyo a fost profund impresionată de moartea copilului. Prin urmare i-a organizat o înmormântare, așa cum a crezut că e mai bine. Copilul a fost așezat pe o parte, ghemuit, ca şi când dormea. Sub cap i-a pus o mică pernă şi i-a fost învelit trupul într-un fel de giulgiu.

Misterul lui Mtoto

Cercetarea – prezidată de Centrul Naţional de Cercetare asupra Evoluţiei Umane (CENIEH) din Spania, Institutul Max Planck pentru Ştiinţa Istoriei Umane (MPI-SHH) din Germania şi Muzeele Naţionale din Kenya (NMK) – a fost publicată în revista Nature (Earliest known human burial in Africa). Aceasta se adaugă la dovezile în creştere despre comportamentele sociale complexe existente de timpuriu în rândul „Homo sapiens”.

Misterul lui Mtoto

Începând cu anul 2010, când au început săpăturile, Panga ya Saidi a devenit un sit cheie pentru investigarea originii speciei noastre. Săpăturile sunt rezultatul colaborării dintre arheologii din MPI-SHH şi NMK.

„Situl este cu adevărat unic. Săpăturile repetate de-a lungul timpului în Panga ya Saidi îl plasează ca un sit cheie pe coasta Africii de Est, cu un record extraordinar de 78.000 de ani de activităţi culturale, tehnologice şi simbolice”, transmit arheologii.

Muncă laborioasă întinsă pe mai mulți ani

Primele fragmente osoase au fost găsite în 2013. Abia după săpăturile din 2017 cavitatea în care a fost găsit corpul a ajuns să fie complet expusă. Era o groapă circulară situată la aproximativ trei metri sub podeaua actuală a peşterii.

Doi dinţi, vizibili la suprafaţă în timpul excavării iniţiale de laborator a blocului de sedimente de la NMK, i-au determinat pe cercetători să creadă că rămăşiţele ar putea fi umane. Studiul efectuat de CENIEH Dental Anthropology Group a confirmat că dinţii aparţineau unui copil de 2,5 până la 3 ani. Acesta a fost numit Mtoto, ceea ce înseamnă „copil” în limba swahili.

Timp de mai bine de un an, şefa Laboratorului de conservare şi restaurare CENIEH, Pilar Fernandez-Colon, a lucrat la excavarea meticuloasă a blocului de sedimente. „Au început să apară părţi ale craniului şi ale feţei. Cu articulaţia maxilarului intactă. Și cu dinţi ale căror rădăcini nu se formaseră încă, explică paleoantropologul María Martinón-Torres, director la CENIEH.

Articulaţiile coloanei vertebrale şi coastele, de asemenea, s-au conservat. Chiar şi curbura cutiei toracice a fost menţinută. Toate acestea sugerau că a fost o înmormântare deliberată. Și că descompunerea corpului a avut loc în aceeaşi cavitate în care fuseseră găsite oasele”. Analiza microscopică a oaselor şi a solului înconjurător a confirmat că, după ce a fost depus în cavitate, corpul a fost rapid acoperit cu pământ.

Arheologii pot rescrie istoria cunoscută a speciei umane

„Specia umană este singura care-şi tratează morţii cu respect, cu consideraţie şi cu delicateţe”, spune Maria Martinon-Torres. „Este vorba despre un fel de delicateţe şi despre o intenţionalitate care arată clar că grupul avea sentimente faţă de copil”, a declarat Martinón-Torres pentru Vozpopuli.

Datarea cu luminescenţă îl situează pe Mtoto la o vechime de 78.000 de ani. Aceasta reprezintă cea mai veche înmormântare umană cunoscută în Africa până în prezent. Înmormântările ulterioare ale Epocii de piatră din Africa includ şi tineri. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că exista un tratament special pentru corpurile copiilor în această perioadă a preistoriei.

Sursa foto: Nature

A murit arhitectul care a umplut lumea de zgârie-nori

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre