Simona Ionescu / Redactor Șef

Momentul în care Napoleon a fost atacat de iepuri. Împăratul a fost învins de armata nemiloasă

Momentul în care Napoleon a fost atacat de iepuri. Împăratul a fost învins de armata nemiloasă
Istoria ne spune că cea mai supărătoare înfrângere a lui Napoleon a fost la Waterloo. Sau s-ar fi putut întâmpla cu opt ani mai devreme, după ce împăratul francez a fost atacat de o armată nemiloasă de iepuri.

Momentul în care Napoleon a fost atacat de iepuri. Există câteva versiuni ale acestei povești. Majoritatea sunt de acord că sa întâmplat în iulie 1807, după ce Napoleon a semnat Tratatele de la Tilsit (care au pus capăt războiului dintre Imperiul Francez și Rusia Imperială).

Căutând să sărbătorească, împăratul a propus o vânătoare de iepuri și i-a cerut lui Alexandre Berthier să organizeze acest lucru.

Armata de 3000 de iepuri

Momentul în care Napoleon a fost atacat de iepuri. Berthier a aranjat un prânz în aer liber, a invitat cei mai importanți oameni ai armatei și a adunat o colonie de iepuri. Unii spun că Berthier a primit sute de iepurași, în timp ce alții susțin că a strâns până la 3000. 

Oamenii lui Berthier au pus iepurii în cuști de-a lungul marginilor unui câmp cu iarbă. Când Napoleon a început să se plimbe – însoțit de oamenii armatei- iepurii au fost eliberați din cuștile lor. Vânătoarea a început.

Dar sa întâmplat ceva ciudat. Iepurii nu s-au speriat. În schimb, s-au îndreptat spre Napoleon și oamenii lui. Sute de iepurași l-au atacat pe cel mai puternic om din lume.

La început, oamenii  lui Napoleon au râs bine. Dar pe măsură ce atacul a continuat, îngrijorarea lor a crescut. Armata de iepuri l-a asaltat ​​pe Napoleon mai repede decât revoluționarii care au asaltat Bastilia. Se pare că iepurii au roit printre picioarele împăratului și au început să îi roadă jacheta. Oamenii încercau să-i alunge, dar ei continuau să îl atace.

Napoleon a abandonat lupta

Napoleon s-a retras, fugind spre trăsura sa. Dar atacul nu s-a oprit aici. Potrivit istoricului David Chandler, armata de iepuri s-a împărțit în două și s-a revărsat în jurul trăsurii. Potopul de iepurași a continuat, unii chiar au sărit în trăsură.

Atacul a încetat doar când Napoleon s-a îndepărtat. Omul care stăpânea Europa nu se potrivea cu o luptă cu iepurași. 

A fost vina lui Berthier. În loc să prindă iepuri sălbatici, oamenii lui cumpăraseră iepuri îmblânziți de la fermierii locali. Drept urmare, iepurii nu l-au văzut pe Napoleon ca pe un vânător înfricoșător. L-au văzut ca un chelner care scoate meniul zilei. Pentru ei, împăratul era efectiv un cap uriaș de salată verde.

Prințul Philip, lăsat pe dinafară. Ce știe din interviul cu Oprah

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre