Pentru Nicolae Ceaușescu și familia sa nimic n-a fost prea mult sau prea scump. Poate de aceea a ales ca apartamentul lui Zoe Ceaușescu a fost decorat după cel al Mariei Antoaneta de la Versailles.
Potrivit informațiilor oferite de apollo-magazine.com, pentru apartamentul fiicei sale, Zoe, Ceaușescu a luat ca model apartamentul Mariei Antoaneta de la Versailles, comandând mese, scaune și dulapuri în stil Ludovic al XVI-lea pentru a-l mobila. În ceea ce privește camerele rezervate pentru Nicu, fiul său mai mic și moștenitorul desemnat, acestea au fost amenajate în stil englezesc, cu accesorii clasice.
Ce nu trebuia să lipsească niciodată din casele lui Ceaușescu
Cu ceva timp în urmă, Marius Marinescu a mărturisit pentru Antena Stars că din casele în care a locuit Ceaușescu nu trebuie să lipsească niciodată piscina, crama, cinematograful, foișorul și, evident, un adăpost antiaerian. „La fiecare casă a lui este un foişor, la înălţime, avea o piscină fiindcă el avea un diabet accelerat îi recomandase medicul să înoate cam o oră, avea o cramă, un cinematograf şi câte un adăpost antiaerian.
La nivelul +10 metri, are 17 trepte din marmură. (…) ”, a spus bărbatul. Pe de altă parte, Ceaușescu avea și o șalupă unde îi plăcea să stea cât mai mult, dar și un tunel care ducea către un adăpos antiatomic, în caz de calamitate. „Tunelurile erau atât de mari încât puteai merge prin ele de la Primăverii până la Casa Poporului sau până la Cotroceni. Mai avea un tunel care ducea la adăpostul antiatomic. Avea multiple posibilităţi”, a mai spus Marius Marinescu.
Palatul Primăverii nu avea bucătărie
Una dintre casele pe care Ceaușescu le iubea a fost Palatul Primăverii, pe care o decorase în mare parte din cadourile pe care le primise de-a lungul timpului. Așa se face că tapiserii de la Louvre și porțelanuri de Meissen au stat alături de vase Ming și covoare persane, dintre care un set i-a fost oferit lui Ceaușescu de către Mohammad Reza Shah.
La rândul său, Kim Il-sung a trimis antichități coreene, în timp ce președintele Mobutu al Zairului a contribuit cu un sortiment de miniaturi din fildeș. Baia din apartamentul fostului cuplu putea satisface și un sulta, cu domurile aurii, dușul căptușit cu mozaic și „oglinzi zburătoare”.
Dar asta nu e tot, pentru că a existat o cameră care părea un sanatoriu în toată regula, plină cu aparate care oferă toate formele de hidroterapie, electroterapie și hipoxie cunoscute de om. De toate se găseau în locul cunoscut ca și Palatul de Aur, mai puțin o bucătărie. Asta pentru că familia Ceaușescu trăia într-o asemenea teroare să nu fie otrăviți, încât toate mesele lor erau pregătite la o unitate a poliției secrete și expediate la casa unde se aflau prin curier.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook