În perioada comuniștilor, preotul Gheorghe Didicescu, parohul bisericii „Sfântul Gheorghe Nou” de la kilometrul zero a fost obligat să facă un lucru foarte greu. Să predea odoarele sfântului lăcaș „împotriva conștiinței mele”. După ce comuniștii au plecat de la putere, a avut loc un proces lung, iar acum rugăciunile au fost răsplătite: odoarele s-au întors acasă.
Printre odoare se află și daruri personale ale domnitorului Constantin Brâncoveanu și ale soției sale, Maria doamna
Părintele Emil Cărămizaru a anunțat reîntoarcerea odoarelor, printre care și daruri personale ale domnitorului Constantin Brâncoveanu și ale soției sale, Maria doamna. În semn de recunoștință și respect pentru jertfa Sfinților Brâncoveni, odoarele au fost așezate într-o vitrină adusă din Italia, în naosul bisericii, lângă mormântul voievodal.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
„Au fost recuperate de la Muzeul Național de Artă, după un proces care a durat ani buni”
„Bunurile de patrimoniu ce au aparținut bisericii voievozilor Brâncoveni, “Sfântul Gheorghe-Nou” de la “Km. Zero” au fost recuperate de la Muzeul Național de Artă, după un proces care a durat ani buni. În anul 1978, aceste odoare, unele dintre ele daruri personale ale Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu sau ale soției sale Maria Doamna, au fost luate în mod abuziv de autoritățile comuniste.
Vrednicul de pomenire, Preot Gheorghe Didicescu, parohul bisericii de la acea vreme, a scris în procesul verbal: “Predau aceste odoare împotriva conștiinței mele…”.
Un gest de curaj care ne-a ajutat foarte mult în eforturile de recuperarea acestor bunuri ce aparțin patrimoniului nostru național bisericesc! Am beneficiat, şi în acest demers istoric, de binecuvântarea și purtarea de grijă a Părintelui nostru Patriarh Daniel, pentru care Îi mulțumim cu toată recunoștința!
Odoarele au fost așezate într-o vitrină adusă din Italia
De îndată, după primirea odoarelor, am achiziționat o vitrină muzeală din Italia, ce corespunde celor mai înalte standarde de calitate pentru păstrarea în deplină siguranță și în condiții optime a bunurilor de patrimoniu.
Astăzi, sub oblăduirea ctitorilor, Sfinții Martiri Brâncoveni, sfintele odoare istorice au fost așezate în naosul sfântului locaș, la loc de cinste, lângă mormântul voievodal, ca un gest de recunoștință și respect pentru jertfa Sfinților Brâncoveni, la împlinirea celor 310 ani de la moartea lor mucenicească”, a scris părintele Emil Cărămizaru.
Mulțumiri celor care s-au implicat în rezolvarea problemei
În mesajul postat pe contul de socializare, părintele Emil Cărămizaru le-a adus mulțumiri tuturor celor care s-au implicat ca sfintele odoare să se întoarcă acasă. E vorba de avocatul Grațiela Bârlă, „pentru susținerea cu abnegație și tenacitate a procesului, pentru toată dăruirea și jertfelnicia”, precum și prof. univ. dr. Mircea Duțu, rectorul Gabriel Manu, Nicoleta Bădilă, de la Muzeul Municipiului București.
„Gânduri de recunoștință se îndreaptă și pentru academicienii, plecați la cele veșnice, Răzvan Theodorescu și Constantin Bălăceanu Stolnici, pentru susținerea de-a lungul a multor ani a acestei biserici a demnității noastre naționale.
Precum și Domnului Ernest Oberlander Târnoveanu pentru bucuria de a readuce acasă, în biserică, de la Muzeul Național de Istorie a României, candela istorică a Mariei Brâncoveanu”, a spus părintele.
„Vă așteptăm în zilele acestea, dedicate hramului bisericii noastre voievodate, să-l Slăvim pe Domnul și pe Maica Sa”
Nu în ultimul rând mulțumirile au mers și către conducerea „Muzeului Național de Artă al României pentru predarea în cele mai bune condiții a sfintelor odoare” și Gelu Manea.
„Am dorit sǎ împărtășesc această mare realizare, cu voi cu toți, ca o lumină și semn de binecuvântare ce l-am primit cu toții de Sfinți! Vă așteptăm în zilele acestea, dedicate hramului bisericii noastre voievodate, să-l Slăvim pe Domnul și pe Maica Sa, împreună cu Sfinții Mari Mucenici ai lui Hristos, Brâncovenii, pe care îi vom prăznui cu toată cinstea cuvenită”, a încheiat părintele Cărămizaru.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook